چرا معاویه برخی سنّت های رسول خدا(ص) را ترک می‌کرد؟!
پرسش
چرا معاویه برخی سنّت های رسول خدا(ص) را ترک می‌کرد؟!
پاسخ اجمالی
در برخی از منابع اهل سنت آمده است که؛ معاویه به جهت بغض و کینه‌ای که با حضرت امام على(ع) داشت، با سنّت رسول اللّه مخالفت می‌کرد! از جمله این‌که؛ سعید بن جبیر می‌گوید: «روز عرفه ـ در عرفات ـ نزد ابن عباس بودم گفت: اى سعید! چرا صداى تلبیه مردم را نمی‌شنوم؟ گفتم: از معاویه می‌ترسند، ابن عباس، فوراً از خیمه خود بیرون آمده و با صداى بلند گفت: لَبَّیْکَ اللهُمَّ لَبَّیْکَ فَقَدْ تَرَکُوا السُّنَّةَ مِنْ بُغْضِ عَلِیٍّ»؛[1] لبیک اللهم لبیک! سنت رسول خدا را به علت دشمنی با على ترک کردند!
و در برخی منابع دیگر این جمله ابن عباس این‌گونه آمده است: «...وَ إِنْ رَغِمَ أَنْفُ مُعَاوِیَةَ اللهُمَّ الْعَنْهُمْ...»؛[2] گرچه معاویه را خوش نیاید. خدایا! آنان را لعن و نفرین کن.
سِنْدى ـ شارح سنن نسائى ـ در توضیح این عبارت می‌گوید: «ای لأجل بغضه ای هو کان یتقید بالسنن فهؤلاء ترکوها بغضاً له»؛[3] یعنی براى کینه و بغض با على (تلبیه را ترک می‌کردند)؛ چون حضرت على به انجام سنت‌هاى پیامبر پایبند بود، و آنان براى کینه‌توزى با ایشان این سنت پیامبر(ص) را رها کردند.

[1]. نسائی (متوفى: 303ق)، أحمد بن شعیب، السنن الکبرى، ج 4، ص 151، مؤسسة الرسالة، بیروت، چاپ اول، 1421ق؛ سلمی نیشابوری (متوفى: 311ق)، أبو بکر محمد بن إسحاق، صحیح ابن خزیمة، ج 4، ص 260، المکتب الإسلامی، بیروت، بی‌تا؛ حاکم نیشابوری (متوفى: 405ق)، محمد بن عبد الله، المستدرک على الصحیحین، ج 1، ص 636، دار الکتب العلمیة، بیروت، چاپ اول، 1411ق؛ مقدسی (متوفى: 643ق)، محمد بن عبد الواحد،  الاحادیث المختارة أو المستخرج من الأحادیث المختارة مما لم یخرجه البخاری ومسلم فی صحیحیهما، ج 10، ص 378، دار خضر للطباعة والنشر والتوزیع، بیروت، چاپ سوم، 1420ق.
[2]. بیهقی (متوفى: 458ق)، أحمد بن حسین، السنن الکبرى، ج 5، ص 183، دار الکتب العلمیة، بیروت، چاپ سوم، 1424ق.
[3]. شرح سنن نسائی، باب التلبیة بالعرفة، حاشیه سندی بر ذیل این روایت.