آیا انسان می‌تواند از خدا بخواهد که نشانه و علامتی در اختیار او قرار دهد تا به حقانیت مطلبی یقین پیدا کند؟
پرسش
آیا درست است انسان از خدا بخواهد برای او نشانه‌ای قرار دهد؟ مثلاً برای این‌که شخص مطمئن شود راه را درست می‌رود، از خدا این تقاضا را داشته باشد که خدا نشانه‌ای برای او قرار دهد؟
پاسخ اجمالی
اصل این درخواست ایرادی ندارد و برای بسیاری از اولیای الهی - و حتی افراد عادی -  چنین درخواستی مورد اجابت قرار می‌گیرد؛ همان‌طور که حضرت زکریا(ع) از خداوند نشانه خواست و خداوند او را راهنمایی کرد: «گفت: پروردگارا، نشانه‌اى براى من قرار ده! فرمود: نشانه تو این است که سه شبانه [روز] با این‌که سالمى با مردم سخن نمی‌گویى».[1]
و همانگونه که حضرت ابراهیم(ع) برای اطمینان قلبی خود نسبت به معاد از خدا درخواست کمک کرد.[2]
اما این بدان معنا نیست که هر فردی با آن‌که امکان تحقیق بیشتر را دارد، تقاضای نشانه کرده و در صورت عدم موافقت پروردگار با این درخواستش، راه حق را باطل بپندارد.

[1]. «قالَ رَبِّ اجْعَلْ لی‏ آیَةً قالَ آیَتُکَ أَلاَّ تُکَلِّمَ النَّاسَ ثَلاثَ لَیالٍ سَوِیًّا»؛ مریم، 10؛ ر.ک: طباطبائى، سید محمد حسین‏، المیزان فى تفسیر القرآن، ج ‏14، ص 18، قم، دفتر انتشارات اسلامى‏، چاپ پنجم‏، 1417ق.
[2] . «وَ إِذْ قالَ إِبْراهیمُ رَبِّ أَرِنی‏ کَیْفَ تُحْیِ الْمَوْتى‏ قالَ أَ وَ لَمْ تُؤْمِنْ قالَ بَلى‏ وَ لکِنْ لِیَطْمَئِنَّ قَلْبی‏»؛ بقره، 260.