چرا خداوند، یعقوب(ع) را به داغ هجران مبتلا کرد، آیا به او پیغام داد که چون بعد از فقدان یوسف(ع)، به دیگر فرزندانت نگاه نکردی، هجران او طولانی‌تر شد؟!
پرسش
: آیا قبل از این‌که فرشته وحی خبر پیدا شدن حضرت یوسف را به یعقوب دهد، به او گفت تو پس از دست دادن یوسف، یازده فرزند دیگرت را ندیدی و این از جانب خداوند برای تو عقوبت داشت. و وقتی حضرت یعقوب(ع) از این قضیه آگاه شد، این آگاهی مقدمه خبر یافتن یوسف به یعقوب شد. لطفاً بفرمایید منبع قرآنی، تفسیری، یا روایی و یا مستند تاریخی آن کجا است؟
پاسخ اجمالی
اگرچه نیازی نیست که لزوماً این هجران به دنبال گناه و یا ترک اولایی از یعقوب(ع) و یا یوسف(ع) باشد، و ممکن است تنها از باب آزمایش و امتحانی باشد که خداوند، پیامبران را دچار آن میکند، اما با این وجود درباره علت مبتلا شدن یعقوب(ع) به فراق فرزندش یوسف(ع)، روایاتی وجود دارد:
1. امام صادق(ع) فرمود: وقتی یعقوب(ع) بنیامین را از دست داد، از خدا خواست که به او رحم کند و عرضه داشت: هم دو چشمم را گرفتی و هم دو پسرم را! خدا به او وحی کرد: اگر آنها از دنیا رفته باشند، آنها را زنده خواهم کرد و به تو برمیگردانم، ولی به یاد بیاور که گوسفندی را ذبح کرده بودی و از آن خوردی، اما به شخص روزهداری که در همسایگی تو بود، چیزی نرسید.[1]
2. حضرت یعقوب(ع) هر روز گوسفندی را ذبح میکرد؛ که هم از آن صدقه میدادند و هم خود از آن استفاده میکردند. در شب جمعهای فقیر مؤمن روزهداری که نزد خدا جایگاه خاصی داشت، بر در خانه یعقوب(ع) آمد و غذایی درخواست کرد، ولی اهل خانه به او غذا ندادند. آن فقیر شب را گرسنه به سر برد و با شکم گرسنه فردای آنروز را روزه گرفت. او از این حالت به خدا شکایت کرد. خدا به حضرت یعقوب(ع) وحی فرستاد که تو با بیاعتنایی به بنده من، غضب مرا برانگیختی. تو و خانوادهات مستوجب بلای من شدید... .[2]
اما آنچه را که در پرسش به عنوان دلیلی برای طولانیشدن هجران ذکر شده، در گزارش معتبری نیافتیم. البته در صورت مشاهده چنین گزارشی، این پاسخ ویرایش و تکمیل خواهد شد.[3]

[1]. برقی، ابو جعفر احمد بن محمد بن خالد، محاسن، محقق، مصحح، محدث، جلال الدین،‏ ج 2، ص 399، قم، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1371ق.
[2]. محمد بن علی، ابن بابویه، علل الشرایع، ج 1، ص 45-46، قم، کتابفروشی داوری، چاپ اول، 1385ش.