متن کامل دعای «اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِی مِنْ أَمْرِی فَرَجاً وَ مَخْرَجاً» چیست؟ آیا این دعای یوسف پیامبر(ص) است؟
پرسش
متن کامل این دعا را می‌خواستم: «اللهم اجعل لی من امری فرجا و مخرجا».
پاسخ اجمالی
در روایات دعایی مستقل با این عنوان نداریم، بلکه عین این عبارت در چند دعای مختلف تکرار شده است:
1. امام صادق(ع) فرمود: هنگامی که حضرت یوسف(ع) در زندان بود، جبرئیل نزد او آمد و از او خواست تا بعد از هر نماز واجبی این دعا را بخواند: «اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِی مِنْ أَمْرِی فَرَجاً وَ مَخْرَجاً وَ ارْزُقْنِی مِنْ حَیْثُ أَحْتَسِبُ وَ مِنْ حَیْثُ لَا أَحْتَسِب‏».[1] خدایا! در این کار من و مشکل من برایم گشایشى قرار ده و سببى براى بیرون شدن از آن فراهم آور، و مرا هم از آنجایی که گمان توانم برد، و هم از آنجا که گمان ندارم روزى ده.
2. در انتهای دعایی طولانی که در روزهای ماه رمضان خوانده می‌شود، این عبارت به چشم می‌خورد: «... اللَّهُمَّ اجْعَلْ لِی مِنْ أَمْرِی فَرَجاً وَ مَخْرَجاً وَ ارْزُقْنِی مِنْ حَیْثُ أَحْتَسِبُ وَ مِنْ حَیْثُ لَا أَحْتَسِبُ وَ احْرُسْنِی مِنْ حَیْثُ أَحْتَرِسُ وَ مِنْ حَیْثُ لَا أَحْتَرِسُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ سَلِّمْ تَسْلِیماً کَثِیراً کَثِیرا».[2]
...[3] و در مواردی که نگهبان خود هستم و جاهایی که مراقب خویش نیستم، نگهبانم باش. خدایا! بر محمّد و خاندان محمّد درود و سلام بسیار فرست.

[1]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 1، ص324، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
[2]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج 1، ص 93، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.
[3] . معنای بخش اول این دعا مانند دعای اول است.