آیا سهامی که به کارکنان شرکتها اختصاص می‌یابد، خمس دارد؟
پرسش
شرکتهای دولتی که وارد بورس می‌شوند درصدی از سهام خود را (حدود 5 درصد) به کارکنان شرکت می‌دهند و پول آن‌را طی چند سال از سود سهام دریافت می‌کنند. و پس از آن، سهام کاملاً متعلق به کارگر می‌شود آیا این سهم خمس دارد؟
پاسخ اجمالی
سهام، در حکم سرمایه بوده و خمس دارد. پس در فرض سؤال، هر مقدار از آن که تا پایان سال خمسی، قسطش پرداخت شده باشد، مشمول خمس می‌گردد، ولی می‌تواند خمس آن را پس از فروش سهام پرداخت کند.
 ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال نسبت به مقداری که اقساط آن از سود آن پرداخت شده خمس تعلق می‌گیرد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بله.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بلی متعلق خمس می‌باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال خمس دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در حکم سرمایه است و به تفصیلی که در سرمایه بیان شده است عمل شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.