آیا کار کردن در کشورهای غیر مسلمان و کمک به پیشرفت علمی آن کشورها اشکال دارد؟
پرسش
آیا از نظر شرعی خدمت (کار کردن) در کشورهای غرب و بی‌دین و کمک به جامعه آنها از نظر علمی و فنی اشکال دارد؟ کلاً زندگی در غرب اگر کسی به اصول دین خود پایبند باشد و غذاهای حلال بخورد چه مشکل شرعی دیگری می‌تواند داشته باشد؟
پاسخ اجمالی
کار و تلاش در راستای پیشرفت علم و دانش به خودی خود، در هر کجای دنیا ایرادی ندارد، مگر اینکه:
الف. عمل مذکور موجب کمک به انجام گناه و یا ایجاد مفسده (مانند ترویج فساد و نشر اکاذیب) باشد.
ب. این کار به تضعیف مسلمانان بیانجامد.
ج. منافع آن کار، به کفار حربی (مانند شرکتهای صهیونیستی) برگردد.
با این حال برخی از مراجع تقلید[1]در این‌زمینه می‌گویند، زندگی در کشورهای غیر اسلامی، مادامی که ضرورت عرفی نداشته باشد، صورت شرعی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر از موارد إعانه و کمک بر اثم و گناه محسوب ‌شود، و یا مستلزم مفسده (مانند ترویج فساد، نشر اکاذیب و مطالب باطل) بوده و یا خوف ارتکاب گناه باشد، و یا موجب تقویت دشمنان اسلام و مسلمین شود، و یا منافع آن عاید شرکتهای صهیونیستی و یا شرکتهایی که از سود حاصله، کمک به دولت غاصب اسرائیل می‌کنند باشد، حرام است؛ و در صورتی که احراز نشود که منافع آن عاید صهیونیست‌ها می‌شود و یا در راه دشمنی با اسلام و مسلمین به‌کار می‌رود، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
فی نفسه اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی کار کردن برای غیر مسلمان اشکال ندارد مگر در مواردی که کافر حربی باشد و یا کار خاصی موجب تضعیف مسلمین و تقویت کفار شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
زندگی در بلاد کفر مادامی که ضرورت عرفی نداشته باشد صورت شرعی ندارد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
خدمت در نهادها، سازمان‌ها و ادارت - به ویژه ارتش و نهاد های نظامی و امنیتی- کشورهای غیر اسلامی و کشورهای اسلامی به جز ایران، اگر باعث تقویت کفار یا تضعیف مسلمانان یا ارتکاب محرمات  شود، جایز نیست و در برخی کشورهای  غیر اسلامی این امر همیشه این مفاسد  را به دنبال دارد. لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله  نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.