آیا می‌توانم قبل از مرگم، یک سوم از خانه ملکی خود را وقف خیریه کنم، اما تا آن زمان، خودم در آن سکونت داشته و مبلغی را بابت این سکونت به مصرف وقف برسانم؟
پرسش
1. آیا می‌توانم یک سوم از خانه ملکی خودم را هر چند مشاع است و قابل تفکیک هم نیست، مگر با فروش آن که عملاً برایم مقدور نیست، برای ابد وقف خیریه کنم؟ و وقف نامه‌اش را هم خودم با رعایت احکام وقف، از جمله چگونگی کار و انتخاب متولی و بازرس در زمان حال و در نسلهای بعد، بنویسم و ازهمه اولاد و همسرم هم به عنوان شاهدان وقف و انجام صیغه وقف گواهی بگیرم، درحالی که همگی ما علاقمند به انجام کار در زمان حیات من و همسرم هستیم، و نمی‌خواهیم موضوع به عنوان وصیت پس از مرگمان باشد، زیرا می‌خواهیم از انجام عمل صالح در حیات و نه در ممات بهره ببریم؟ 2. اگر جایز است، آیا می‌توانیم در آن خانه سکونت داشته باشیم؟ 3. آیا عوائد وقف را می‌توانیم خودمان تعیین کرده (مثلاً بابت وقف ماهی صد هزار تومان بدهیم) و پول آن را به مصرف وقف برسانیم؟
پاسخ اجمالی
چنین وقفی صحیح است، ولی لازم است بعد از تحقق وقف (با اجازه متولی که در عقد معین کردید)، آن یک سوم را جهت سکونت، به قیمت عادله اجاره کنید و مال الاجاره را در موردی که در وقف قرار دادید صرف کنید.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. مانع ندارد و وقف صحیح است.
2. اگر وقف منفعت باشد اجاره کردن آن برای شما مانع ندارد.
3. مانع ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
وقف آن مانعی ندارد ولی موظفید بعد از تحقق وقفیت ملک، با اجازه متولی که در عقد معین کردید، وقف را برای سکونت به قیمت عادله اجازه کنید و مال الاجاره را در موردی که در وقف قرار دادید صرف کنید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. در فرض سؤال، وقف صحیح است.
2و3. هرگاه کسی چیزی را برای خودش وقف کند (مثل آن که ملکی را وقف کند که عایدی آن صرف خودش شود، یا بعد از مرگ او خرج مقبره‌اش نمایند)، صحیح نیست، ولی اگر مثلاً، مدرسه یا مزرعه‌ای را وقف بر طلاب کند و خودش طلبه باشد، می‌تواند مانند سایرین از منافع وقف استفاده نماید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به صورت کلی وقف ملک مشاع بلامانع است و در صورت عدم رضایت شرکا باید ملک وقف مذکور افراز(جدا) شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.