مکانیسم در فلسفه به چه معنا است؟
پرسش
سلام علیکم. در بحث خداشناسی و بیان علت و معلول به یک واژه‌ای برخوردم «مکانیسم»، معنای آن در ادبیات ساز و کار است، اما گویا در بحث‌های فلسفی یک معنایی بازتر دارد که بنده در کتاب توحید شهید مطهری به آن برخوردم. مکانیسم در فلسفه به چه معنا است؟
پاسخ اجمالی
«مکانیسم»، واژه‌ای فرانسوی است که در کتاب‌های لغت و فرهنگ فارسی، ترجمه‌های گوناگونی از آن ارائه شده که البته در معنا با یکدیگر نزدیکند:
1. آمیختگی و هم‌آیی اعضا و ابزار دستگاهی که برای منظور و غرض خاصی تنظیم شده است، چنان‌که مکانیسم بدن انسان یا مکانیسم یک تفنگ.[1]
2. ترکیب و ساختمان چیزی.
3. توصیف دقیق عملکرد یک دستگاه.
4. مراحل مختلف یک واکنش یا رخداد یک پدیده.
5. ساز و کار.[2]
6. طرز کار اجزای مختلف یک دستگاه یا سیستم.[3]
برخی بر این باورند که مکانیسم در فلسفه به نظریه‌ای اطلاق می‌شود که حیات را به مجموعه اعضایی که مانند ماشین کار کند نسبت دهند؛ مانند: مکانیسم دکارت.[4]
در هر صورت شهید مطهری نیز در کاربرد این لفظ یکی از این معانی را در نظر دارد و اصطلاح جدیدی اختراع نکرده است.

[1]. دهخدا، علی اکبر، لغت‌نامه دهخدا، واژه مکانیسم.
[2]. فرهنگ معین واژه مکانیسم.
[3]. فرهنگ عمید، واژه مکانیسم.
[4]. لغت نامه دهخدا.