کد سایت fa53427 کد بایگانی 65733 نمایه سند شعر «منوا علی...» برای طلب آب در روز عاشورا
طبقه بندی موضوعی حوادث روز عاشورا
گروه بندی اصطلاحات شخصیت‌ها
خلاصه پرسش
آیا امام حسین(ع) از کوفیان درخواست کرد که بر من منت گذاشته و به فرزندانم آب دهید؟!
پرسش
آیا امام حسین(ع) کلمه «مُنّوا عَلَیّ» را برای طلب آب برای علی اصغر(ع) به کار بردند؟
پاسخ اجمالی
در منابع معتبر و قابل استناد، این عبارت به عنوان سخنی صریح از امام حسین(ع) نقل نشده است، بلکه برخی اشعار و مراثی به عنوان زبان حالی از حضرتشان چنین درخواستی را بیان کرده‌اند.
به عنوان نمونه نقل شده است حضرت زینب(س) هنگام وارد شدن به دمشق، اشعار مصیبت‌آمیزی را در توصیف فاجعه عاشورا سرودند که از جمله آنها این بیت بود:

منّوا عَلَی‏ ابن المصطفى بشربة یحیا بها
أطفالنا من الظماء حیث الفرات سائل[1]

در جایی که آب شیرین جریان دارد با شربت آبی بر فرزند پیامبر(ص) منت گذاشته تا فرزندانمان از خطر مرگ ناشی از تشنگی نجات یابند.
همچنین در مقتل خوارزمی(م 568 ق‏) از شاعری به نام «ناشی علی بن وصیف»(متوفای 366 ق) چنین سروده‌ای نقل شده است:

منّوا عَلَى طفلی بماء
فقد ضرا فیه الظماء[2]

بر فرزندم با شربت آبی منت گذارید که تشنگی او را از پا درآورده است.

[1]. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج ‏45، ص 287، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.
[2]. خوارزمی، موفق بن احمد، مقتل الحسین(ع)، ج ‏2، ص 165، قم، انوار الهدى‏، چاپ دوم‏، 1423ق‏.