سربازانی که برای گرفتن سردوشی به شهری غیر از شهر خود می روند، وضعیت نماز و روزه آنان چگونه است؟
پرسش
سربازان وکسانی که برای گرفتن سردوشی برای دیدن دوره آموزش نظامی به شهری غیر از شهر خود می روند، آیا باید آن جا را محل کار خود حساب کنند( به خصوص که حقوق هم برای آن بگیرند)، به طور کلی وضعیت نماز و روزه آنان چگونه است؟ آیا حکم وطن دارد؟
پاسخ اجمالی

برای پاسخ به این سؤال به دو استفتائی که از دفتر مراجع عظام شده است توجه کنید:

سوال 1: نظر حضرت عالى(آیة الله خامنه ای) در باره نماز و روزه کسانى که به مدت معینى بیش از یک سال در شهرى براى کار اقامت مى‏کنند و یا سربازانى که به مدت یک یا دو سال براى انجام خدمات سربازى در شهرى مى‏مانند، چیست؟ آیا بعد از هر سفرى باید قصد اقامت ده روز کنند تا نمازشان تمام و روزه آنها صحیح باشد؟ و اگر قصد ماندن کمتر از ده روز را داشته باشند، نماز و روزه آنها چه حکمى دارد؟

ج: اگر حداقل هر ده روز یک بار به خاطر شغلشان به محل کار سفر مى‏کنند، در غیر سفر اول نمازشان تمام و روزه‏شان صحیح است، ولى در سفر اول، حکم سایر مسافرین را دارند، یعنى تا قصد اقامت ده روز را نکرده‏اند، نماز آنان شکسته است و روزه‏شان صحیح نیست.[1]

سؤال2:  دانش آموزان، دانشجویان، معلمان، سربازان و کارمندانی که به جهت تحصیل، سربازی یا شغل و کار خود هفته ای یک روز یا بیشتر به مسافت 45 کیلومتر سفر می کنند حکم نماز و روزه آنها چیست؟

حضرت آیه الله خامنه ای:

در فرض سؤال دانش آموزان و دانشجویان و سربازان در دوران آموزشی حکم مسافر را دارند اما معلمان و کارمندان و سربازان در غیر دوره آموزشی که برای شغل سفر می کنند در غیر سفر اول نمازشان تمام و روزه شان صحیح است.

حضرت آیه الله بهجت:

نماز تمام و روزه هم می گیرند با ملاحظه مسأله 1066 رساله.

حضرت آیه الله صافی گلپایگانی:

نمازشان را باید تمام بخوانند و روزه را بگیرند و تفصیل را به توضیح المسائل مراجعه نمایید.

حضرت آیه الله تبریزی:

در فرض سؤال، نماز معلمان و کارمندان در سفر مذکور تمام و روزه شان صحیح است و دانش آموزان و دانشجویان که برای تحصیل این سفر را انجام می دهند در نمازشان بین قصر و تمام جمع کنند و روزه را اگر گرفتند مجزی است و قضا ندارد و سربازانی که در دوره آموزش هستند حکم دانش آموزان و دانشجویان را دارند و اگر در محل خدمت کاری به آنها واگذار شده و رفت و آمد می کنند در هر هفته، حکم آنها حکم معلمان و کارمندان می باشد.

حضرت آیه الله فاضل لنکرانی:

در فرض سؤال نماز شکسته و روزه صحیح نیست. (جامع المسائل 1/137)

حضرت آیه الله سیستانی:

مجموعاً ده روز در ماه مسافر باشند برای مدت شش ماه متوالی از یک سال نمازشان در همه ی مسافرتها تمام است و اگر هشت روز در ماه باشد به احتیاط واجب هم شکسته بخوانند و هم تمام.

حضرت آیه الله مکارم شیرازی:

هرگاه هفته ای حداقل سه روز در مسافرت باشند نماز و روزه آنها تمام است.[2]

برای اطلاع بیشتر به سوالات 1571 (سایت: 3118) (نماز مسافر) نیز مراجعه کنید.

[1]   توضیح المسائل، (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 735.

[2] به آدرس زیر رجوع کنید:   http://www.zahedan-tebyan.ir/main.asp?id=6362