در احکام طهارت آمده که اگر چیزی به ادرار پسر بچه شیر خوار (رضیع) نجس شود، با یک بار آب ریختن پاک می شود، اما چنین حکمی برای ادرار دختر بچه نیامده است؟
پرسش
در احکام طهارت آمده که اگر چیزی به ادرار پسر بچه شیر خوار (رضیع) نجس شود، با یک بار آب ریختن پاک می شود، اما چنین حکمی برای ادرار دختر بچه نیامده است. چه فرقی با عث تفاوت حکم شده است؟
پاسخ اجمالی

این مسأله مورد اختلاف فقها است عده ای همان گونه که در سؤال آمده این حکم را مختص ادرار پسر بچه شیر خوار می دانند[1] ولی عده دیگری از فقها مانند: حضرات آیات مکارم، سیستانی و زنجانی، این حکم را برای دختر نیز قائل اند و فرقی بین دختر و پسر نگذاشته اند.

اما در مورد دلیل فتوای آن عده از فقها مبنی بر تفاوت بین پسر و دختر باید گفت این بحث از دو دیدگاه فقهی و فلسفی قابل بررسی است؛ از نظر فقهی، فقها بر اساس آیات و روایات و مبانی در علومی مانند اصول و رجال... به استنباط احکام می پردازند. اما از نظر فلسفس باید گفت: هرچند همه احکام بر اساس مصالح و مفاسد است؛ و هر حکمی دارای فلسفه و علتی است؛ ولی بیان و کشف علت تمام جزئیات احکام، کار بسیار مشکلی است.[2] در این زمینه برای اطلاع بیشتر به پاسخ 1967 (سایت: 2070)  مراجعه کنید.

[1]  آیات عظام: مکارم، سیستانى و زنجانى،‏ این حکم را برای دختر بچه هم قایل هستند. نک: توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 106، م 161. امام خمینی، منتخب توضیح المسائل، قم، انتشارات شفق، چاپ هشتم، ص 28؛ آیت الله اراکی ،توضیح المسائل، دفتر تبلیغات، تاریخ 1372، ص

[2]   اقتباس از پاسخ 1967 (سایت: 2070).