تعالیم و فضایل سوره جن چیست؟
پرسش
تعالیم و فضایل سوره جن چیست؟
پاسخ اجمالی
سوره جن از سورههای مکی قرآن کریم است که 28 آیه دارد.
محتواى این سوره، چنانکه از نامش پیدا است، عمدتاً در باره موجود ناپیدایى به نام «جن» است که تا کنون، دانش تجربی نتوانسته است که در مورد آن اطلاعاتی را به دست آورد که البته وجود آن نیز خلاف عقل و علم نیست.
در این سوره به داستان چند نفر از طایفه جن اشاره میکند که صدای قرآن را شنیده و ایمان آوردند، سخن از ایمان آنها به پیامبر اسلام(ص)، خضوع در برابر قرآن، ایمان و اعتقاد آنها به معاد، وجود گروهى مؤمن و کافر در میان آنان و ... در این بخش از سوره، بسیارى از عقاید خرافى در مورد "جن" را اصلاح می‏کند و بر آنها خط بطلان می‏کشد.
در بخش دیگرى از این سوره اشاره‏اى به مسئله توحید و معاد آمده است.
و در آخرین بخش این سوره، سخن از مسئله علم غیب است که هیچکس از آن آگاهى ندارد، جز آنچه خداوند اراده کرده است.[1]
در روایات برای سوره جن چند فضیلت بیان شده است؛ مانند:
1. پیامبر(ص): «هر کس سوره جن را بخواند، به تعداد هر جن و شیطانى که تصدیق به محمد یا تکذیب او کرده است، ثواب آزاد کردن برده‏اى داده میشود».[2]
2. امام صادق(ع): «هر کس سوره جن را فراوان بخواند هرگز در زندگى دنیا چشم زخم، جن، جادو، سحر و مکر آنها به او نمیرسد، و با محمد(ص) همراه خواهد بود، و میگوید: پروردگارا! من کسى را به جاى او نمیخواهم، و هرگز از او به دیگرى متمایل نمیشوم».[3]

[1]. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏25، ص 97، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ اول، 1374ش.
[2]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‏، محمد جواد، ج 10، ص 550، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش.
[3]. شیخ صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الأعمال، ص 120، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق.