آیا انسان برای رسیدن به هدف یا آرزویش، ابتدا باید مطمئن باشد که به آن خواهد رسید؟!
پرسش
آیاتی که به صورت صریح گفته باشد برای رسیدن به هدف یا آرزو، باید به آن ایمان داشته باشید، را بیان کنید؟
پاسخ اجمالی

در مورد رسیدن به خدا و معنویت،[1] آیاتی داریم که اگر هدف کسی، طی این مسیر باشد، خدا او را به هدفش خواهد رساند، پس جای نگرانی نیست که او به هدفش نرسد؛ مانند:

1. «وَ الَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهْدِینَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنین‏»؛[2] و کسانی ‏که در راه ما کوشش کنند، قطعاً راه‏هاى خود را به آنان نشان می‌دهیم، و خدا حتماً با نیکوکاران است.

2. «وَ الَّذینَ‏ اهْتَدَوْا زادَهُمْ هُدىً وَ آتاهُمْ تَقْواهُمْ»؛[3] و کسانى که هدایت یافته‌‏اند خدا بر هدایتشان افزوده و پرهیزکارى و تقوایشان را به آنان عطا کرده است‏.

3. «وَ یزِیدُ اللَّهُ الَّذِینَ اهْتَدَوْا هُدًى»؛[4] و خدا [براى‏] کسانى که هدایت یافته‌‏اند، هدایت را افزایش می‌دهد.

4. «یا أیّهَا الَّذینَ ءامَنوا ان تَتَّقوا اللَّهَ یجعَل لَکم فُرقانًا»؛[5] اى کسانى که ایمان‏ آورده‏‌اید، اگر از خدا پروا کنید، براى شما مایه تمیز [میان حق و باطل‏] قرار می‌‏دهد.

اما در هیچ آیه‌ای از قرآن و یا روایتی از معصومان(ع) نیامده است که شما به صورت استثناناپذیر در مورد هر هدفی که در نظر دارید، در رسیدن به آن هدف خود را مطمئن نمایید و اگر چنین اطمینانی را در درونتان به وجود آورید، حتماً به هدف خواهید رسید!

با این وجود این، در روایات توصیه شده که اگر هدفی مشروع ولی دشوار دارید و از افتادن در مسیرش هراس دارید، قدرت ریسک پذیری را در خود تقویت کنید:

امام علی(ع) فرمود: «هرگاه از امرى بترسى، خود را در آن بیانداز. زیرا دشواری خودداری از چنین ریسکی بیشتر از دشواری متحمل شدن آن ریسک است».[6]

هم‌چنین آن‌حضرت(ع) فرمود: «براى عاقل سزاوار نیست هرگاه به سوی امنیت راهی باشد، از چیزی بترسد».[7]

[1]. «ارتباط دین با معنویت»، 1593؛ «حقیقت آرامش و راه‌های رسیدن به آن»، 1819؛ «توانایی انسان در رسیدن به کمال الهی»، 34607؛ «راه‌‌های رسیدن به خداوند»، 72314.

[2]. عنکبوت 69.

[3]. محمد 17.

[4]. مریم 76.

[5]. فرقان 29.

[6]. سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق، صبحی صالح، ص 501، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق.

[7]. تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، محقق، مصحح، درایتی، مصطفی، ص 263، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1366ش.