فرق جمله «الْفَائِتَ‏ عَنِ‏ اللِّحَاقِ» در زیارت‌نامه پیامبر(ص) و جمله «أَنْ‏ تُلْحِقَنَا بِتَصْدِیقِنَا» در زیارت‌نامه حضرت زهرا(س) چیست؟
پرسش
در زیارت حضرت رسول از دور آمده است که «الْفَائِتَ‏ عَنِ‏ اللِّحَاقِ»، اگر این‌گونه است پس چرا در زیارت حضرت صدیقه طاهره(س) می‌گوییم: «أَنْ‏ تُلْحِقَنَا بِتَصْدِیقِنَا»؟
پاسخ اجمالی
امام صادق(ع) در مورد زیارت پیامبر اکرم(ص) از راه دور فرمود: «شبیه یک قبر آماده کنید و اسم پیامبر(ص) را بر روی آن بنویسید و در حالی‌که غسل(زیارت) انجام داده‌اید، این‌گونه بخوانید: «... السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا مُحَمَّدُ السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَحْمَدُ السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا حُجَّةَ اللَّهِ عَلَى الْأَوَّلِینَ وَ الْآخِرِینَ وَ السَّابِقَ فِی طَاعَةِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ الْمُهَیْمِنَ عَلَى رُسُلِهِ وَ الْخَاتِمَ لِأَنْبِیَائِهِ [و الخاتم الأنبیاء] وَ الشَّاهِدَ عَلَى خَلْقِهِ وَ الشَّفِیعَ إِلَیْهِ وَ الْمَکِینَ لَدَیْهِ وَ الْمُطَاعَ فِی مَلَکُوتِهِ الْأَحْمَدَ مِنَ الْأَوْصَافِ الْمُحَمَّدَ لِسَائِرِ الْأَشْرَافِ الْکَلِیمَ [الْکَرِیمَ‏] عِنْدَ الرَّبِّ وَ الْمُکَلَّمَ مِنْ وَرَاءِ الْحُجُبِ الْفَائِزَ بِالسِّبَاقِ وَ الْفَائِتَ‏ عَنِ‏ اللِّحَاقِ‏ تَسْلِیمَ عَارِفٍ بِحَقِّکَ مُعْتَرِفٍ بِالتَّقْصِیرِ فِی قِیَامِهِ بِوَاجِبِکَ غَیْرَ مُنْکِرٍ [متکبر] مَا انْتَهَى إِلَیْهِ مِنْ فَضْلِک‏...».[1]
با توجه به این‌که معنای هر لفظی با شرایط پیرامونی مشخص می‌شود، در مورد پرسش، باید گفت؛ مراد از لحاق در زیارت‌نامه پیامبر(ص) «... وَ الْفَائِتَ‏ عَنِ‏ اللِّحَاقِ» آن است که هیچ فردی نمی‌تواند به درجه و مقام ایشان برسد، اما منظور از لحاق در زیارت‌نامه حضرت زهرا(س): «... وَ نَحْنُ نَسْأَلُکَ اللَّهُمَّ إِذْ کُنَّا مُصَدِّقِینَ لَهُمْ أَنْ‏ تُلْحِقَنَا بِتَصْدِیقِنَا لَهُمْ بِالدَّرَجِ الْعُلْیَا لِنُبَشِّرَ أَنْفُسَنَا بِأَنَّا قَدْ طَهُرْنَا بِوَلَایَتِهِمْ عَلَیْهِمُ السَّلَام‏»؛[2] آن است که دعاکننده می‌خواهد به مجموعه پیروان آن‌حضرت(س) ملحق شود و در شمار پیروان واقعی ایشان قرار گیرد، نه آن‌که دقیقا درجه او مانند درجه آن‌حضرت(س) شود.[3]

[1]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج‏2، ص: 604 – 605، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.
[2]. شیخ مفید، محمّد بن محمد بن نعمان، کتاب المزار، محقق، مصحح، ابطحی،‌ سید محمد باقر، ص 178، قم، کنگره جهانی هزاره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.