در مزایده‌ای اینترنتی، به ازای ارائه هر پیشنهاد از مشتری، مقداری از اعتبارش کسر می‌شود، آیا این کار شرعاً جایز است؟
پرسش
سلام. سوال من در مورد وب سایت های مزایده آنلاین می‌باشد که عملکرد آنها بدین شکل است: کالایی به مزایده گذاشته می‌شود و کاربران برای شرکت در مزایده باید اعتبار خریداری نمایند. با هر بار کلیک کردن بر روی دکمه افزایش قیمت، به قیمت مزایده اضافه، و مقدار مشخصی از اعتبار کاربر کسر می‌شود. پس از صفر شدن تایمر مزایده، کسی که آخرین پیشنهاد را ارسال کرده باشد برنده مزایده خواهد بود. با توجه به این‌که این نوع مزایدات شرعی نمی‌باشد، سؤال من این است که: طبق فتوای آقای مکارم، گرفتن ورودی برای مزایده ایرادی ندارد. پس در صورتی که فقط مبلغ ورودی گرفته شود و به همان میزان به کاربر اعتبار داده شود، آیا این نوع مزایدات توجیه شرعی خواهد داشت یا خیر؟
پاسخ اجمالی
اصل برگزاری و شرکت در مزایده‌های اینترنتی ایرادی ندارد، ولی برخی از فقها[1] می‌گویند، مزایده‌ای که مشتری برای هر اظهار نظر باید پول جداگانه بپردازد، توجیه شرعی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر برگزارکننده مزایده مبلغی را که از شرکت کنندگان دریافت می‌کند، به عنوان حق الزحمه باشد، فی نفسه (با رعایت سایر شرایط صحت معامله و قوانین مربوط) اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی معاملات اینترنتی حکم سایر معاملات را دارد؛ پس اگر موضوع حلال باشد و شرایط معاملات مانند معلوم بودن عوض و معوض و غیر این‌ها رعایت شود و چنانچه بصورت معامله خاصی مانند بیع باشد شرایط آنها مانند احکام نقد و نسیه و سلف را داشته و صحیح  است، اما مزایده‌ی مذکور که برای هر اظهار نظر پول جداگانه باید بپردازد و بدین وسیله مبلغ زیادی از مشتریان جمع می‌کنند، به نظر این جانب توجیه شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
هرگاه به میل خود اقدام به چنین کاری می‌کنند، اشکال شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
معامله به این وجه صورت شرعی ندارد.
 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. در حد توضیحاتی که در سؤال آمده است، این نوع مزایده از جهت مزایده بودن جایز است؛ البته لازم است سایر احکام معاملات در آن رعایت گردد.
2. گرفتن مبلغی به عنوان حق شرکت در مزایده یا پیش پرداخت بخشی از ثمن معامله، اشکال ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیات عظام، نوری همدانی و صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.