چرا در برخی آیات قرآن، درباره واژه نبیّ، از کلمه «نبیون» و در بعضی، از «انبیاء» استفاده شده است؟
پرسش
با سلام؛ چرا در قرآن کریم در بعضی آیات(61 بقره و 21 آل عمران و ...) چنین آمده: «یقتلون النبیین بغیر حق». و در آیه 112 آل عمران «یقتلون الانبیاء بغیر حق»، آمده است؟
پاسخ اجمالی
واژگان «نَبیّ»[1] به معنای کسی است که از جانب خدا خبر می‌آورد[2] (درصورتی که ریشه آن نبأ باشد)، یا کسی که دارای مقام و شأن والایی است[3] (درصورتی که ریشه آن نبو باشد).
این واژه دو نوع جمع دارد که هر دوی آنها به یک معنا بوده و هر دو در زبان عرب کاربرد دارند؛ یکی جمع مکسر «انبیاء»[4] و دیگری جمع سالم «نبیون»[5] که در حالت نصب و جر «نبیین» خوانده می‌شود. علت استفاده از این هر دو نوع جمع در آیات قرآن، تفنن در کلام و ایجاد زیبایی در گفتار و تنوع در عبارات است.

[1]. حج، 52.
[2]. عبدالله علی، مهنا، لسان اللسان، ج 2، ص 586، بیروت، دار الکتب العلمیه، چاپ اول، 1413ق.
[3]. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج 12، ص 13، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1360ش.
[4]. آل عمران، 112.
[5]. آل عمران، 21.