عبدالغنی نابلسی که بود؟
پرسش
عبدالغنی نابلسی سنی بود یا شیعه؟
پاسخ اجمالی
عبدالغنی بن اسماعیل بن عبدالغنی، معروف به «نابلسی» عالم دینی، شاعر و اهل ادب، در سال 1050ق، در شهر دمشق به دنیا آمد.[1] هفت سال ابتدای زندگی وی در نزدیکی مسجد جامع اموی دمشق سپری شد، اما بعد از آن به سمت دارالخلافه در قسطنطنیه هجرت کرد.[2] سپس به شهر بغداد رفت، اما دوباره به سوریه بازگشت. او همچنین به فلسطین، لبنان، مصر و حجاز مسافرت کرد و بعد در دمشق مستقر شد، و در 24 ماه شعبان سال 1143ق در دمشق درگذشت.[3]
از عبدالغنی نابلسی حدود 223 اثر به جا مانده است؛[4] مانند:
1. «رشحات الأقلام فی شرح کفایة الغلام» که در مورد فقه حنفیه است.
2. «تعطیر الأنام‏ فی تعبیر المنام»‏.
3. «ذخائر المواریث فی الدلالة على مواضع الأحادیث».
4. «قلائد المرجان فی عقائد أهل الإیمان» رساله‌ای است در مورد عقائد.[5]
عبدالغنی نابلسی در تصوف بر مشرب شیخ محیی الدین بن عربی(م 638ق) و شیخ عبدالکریم جلیلی(م 805ق) بود.[6]
وی شاگردانی مانند محمد بن أبی‌بکر مرعشی، معروف به ساجقلی‌زاده داشت که حنفی بوده و به دست عبدالغنی به تصوف گرایش یافت.[7]
عبدالغنی که از مشهورترین عارفان عصر خود بود، مذهب «حنفی» و مشرب «قادری»[8] را برای خود انتخاب کرد.[9] وی در توصیف مذهب خود می‌نویسد: «مذهب من حنفی است و مشرب آن قادری است».[10]
با این وجود، قاضى نور الله مرعشی (م 1019ق)‏ در کتاب «احقاق الحق و ازهاق الباطل» روایات زیادی در مدح و بیان جایگاه اهل‌بیت(ع) از کتاب «ذخائر المواریث» و «زهر الحدیقة فی رجال الطریقة» عبدالغنی نابلسی نقل می‌کند؛ مانند: حدیث ثقلین‏،[11] حدیث تطهیر،[12] حدیث منزلت،[13] حدیث الرّایه،[14] حدیث شهر علم،[15] و حدیث سد الابواب.[16]

[1]. ابن نابلسى، عبد الغنى بن اسماعیل‏، کتاب الوجود، محقق، احمد، سید یوسف، ص 9، بیروت‏، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1424ق؛‏ ابن نابلسى‏، عبد الغنى بن اسماعیل‏، جواهر النصوص فى شرح الفصوص، محقق، کیالى حسینى‏، عاصم ابراهیم، ج ‏1، ص 6، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1429ق‏.
[2]. سکندرى‏، احمد بن عطاء الله، شرح الصلاة المشیشیة، محقق، عیسى‏، عماد الدین عبد القادر، ص 61، حلب، دار الغزالى‏، چاپ اول‏، 1423ق‏.
[3]. جواهر النصوص فى شرح الفصوص، ج ‏1، ص 6؛ کتاب الوجود، ص 9.
[4]. شرح الصلاة المشیشیة، ص 61.
[5]. زرکلى‏، خیر الدین، الأعلام قاموس تراجم لأشهر الرجال و النساء من العرب و  المستعربین و المستشرقین، ج ‏4، ص 32، بیروت، دار العلم  للملایین، چاپ هشتم، 1989م.
[6]. جواهر النصوص فى شرح الفصوص، ج ‏1، ص 6.
[7]. الأعلام، ج ‏6، ص 60.
[8]. فرقه «قادریه» دنباله روی جنید بغدادی و شیخ عبدالقادر گیلانی، صوفی مشهور اهل‌سنت و جماعت می‌باشد.
[9]. شرح الصلاة المشیشیة، ص 61.
[10]. ابن نابلسى، عبدالغنى بن اسماعیل‏، مفتاح المعیة فى دستور الطریقة النقشبندیة، ص 27، قاهره، نشر الدار الجودیة، چاپ اول، 1429ق‏؛ جواهر النصوص فى شرح الفصوص‏، ج ‏1، ص 35؛ شرح الصلاة المشیشیة، ص 61.
[11]. مرعشی شوشتری‏‏، قاضى نور الله، احقاق الحق و ازهاق الباطل، ج 9، ص 332، قم‏، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ اول، 1409ق‏.
[12]. همان، ج ‏9، ص 15.
[13]. همان، ج ‏5، ص 208.
[14]. همان، ج ‏21، ص 454.
[15]. همان، ج ‏5، ص 512.
[16]. همان، ص 544.