ناسزا گفتن در تنهایی و خلوت خود به دیگران چه حکمی دارد؟
پرسش
سلام؛ گاهی در بازیهای کامپیوتریِ گروهی (که هر کدام در مکانی دیگر هستیم)، من به افراد گروه ناسزا میگویم در حالیکه کسی اطراف من نیست و آنها هم صدای من را نمیشنوند، آیا این کار (عمدی یا سهوی) حرام است؟
پاسخ اجمالی
دشنام و ناسزاگویی و استفاده از الفاظ رکیک در شأن مؤمن نیست و اگر مخاطب با شنیدن آن مورد اهانت قرار گیرد، حرام است. البته برخی از مراجع،[1] ناسزاگویی را به طور مطلق - چه در خلوت و چه در حضور مخاطب- جایز ندانستهاند،اگرچه توهین در خلوت شاید حق الناسی ایجاد نکرده و مجرد توبه و استغفار برای طرف مقابل کافی باشد.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
استفاده از الفاظ رکیک، شایسته مؤمن نیست و همچنین اگر موجب اهانت و یا ایذای دیگران گردد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
سب مؤمن حرام است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
ناسزا گویی به مؤمن ولو اینکه او نشنود حرام است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. گفتن کلمات رکیک هر چند در تنهایی شایسته مؤمن نیست.
2. از بیان کلمات رکیک هر چند در خلوت اجتناب نمایید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
این کار خلاف دستور شرع است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
گفتن ناسزا در شأن مؤمن نیست.

[1]. آیات عظام سیستانی و شبیری زنجانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.