فردی را می‌شناسم که به فعالیتی گناه‌‌آلود اشتغال داشته است، آیا بعد از آنکه تضمین به عدم تکرار داد، می‌توانم با دریافت مبلغی از او، گزارشی به نهادهای مربوطه ندهم؟
پرسش
اگر من از گناه و جرم شخصی با خبر باشم و مدرک آن را داشته باشم، جائز است که در ازای فاش نکردن آن، از شخص پول بگیرم و از او قول بگیرم که دیگر آن کار را نکند؟ جرم مربوطه ساخت سایت مستهجن است.
پاسخ اجمالی
کسی که از گناه دیگری خبردار شده، با رعایت شرایط و مراتب، باید او را نهی از منکر کند و در فرض سؤال، اگر مؤثر نبود، نیروی انتظامی یا سایر مراکز مربوطه را در جریان بگذارد. در هر حال، دریافت وجه در قبال فاش نکردن گناه جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
1. وظیفه شما - با وجود شرایط امر به معروف و نهی از منکر - امر و نهی زبانی است و در صورت نیاز به مراتب بالاتر موضوع را به مسئولان مربوطه در نیروی انتظامی و قوه قضائیه ارجاع دهید.
2. جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
باید نهی از منکر کنید و به هر نحوی مانع از ادامه منکر و فعالیت سایت شوید هرچند با تهدید به فاش کردن، ولی دریافت پول جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
لازم است در فرض اجتماع شرائط، نهی از منکر شود و در صورتی که متنبه نشود به مسئولین ذی‌ربط تذکر داده شود تا جلوگیری کنند و در صورت متنبه نشدن از منکر، اعلام مطلب به غیر مسئولین مربوطه جایز نیست و لذا گرفتن وجه در قبال آن وجاهت شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
گرفتن وجه جایز نیست ولی باید نهی از منکر کنید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
ابتدا با نهی از منکر وی را از اقدام به این کار بازدارید و در صورتی که به این کار ادامه داد، حتی الامکان لازم است نهادهای مسئول در برخورد با این گونه جرایم و مفاسد را مطلع کنید و هرگونه دریافت مبلغ برای عدم افشای این کار حرام است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.