کد سایت fa82741 کد بایگانی 100605 نمایه اثبات وجوب عبودیت از طریق خالقیت
طبقه بندی موضوعی خداشناسی|صفات ذاتیه
اصطلاحات شکر
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
چگونه بعد از شناخت آفریننده، به لزوم شکر منعم و پرستش آفریدگار پی می‌بریم؟
پرسش
با سلام؛ چگونه می‌شود صرفاً از خالقیت خدا، به عبادت خدا رسید؟ یعنی چطور بعد از اثبات خالق بودن خدا، می‌شود اثبات کرد که حال باید این خدا را پرستید و عبادت کرد؟ خلاصه این‌که اگر ما به اثبات منطقی و فلسفی شکر منعم واجب عقلی است برسیم، می‌توانیم سوال بالا را پاسخ دهیم؟
پاسخ اجمالی
«عبودیت» به معنای اظهار بندگی و تذلل بوده، و «عبادت» در مرتبه بالاتر از آن، نهایت تذلل و خواری است. و کسی سزاوار عبادت و بندگی نیست، مگر آن‌که نهایت فضل را داشته باشد که همان خدای متعال است.[1]
خداوند متعال همه‌ی صفات کمال را داراست و شناخت هر یک از صفات کمال او – که آفریننده بودن یکی از آنهاست -  کافی است تا ثابت کند که او شایسته پرستش است؛ اما بهترین راه برای اثبات وجوب معبودیت خداوند متعال، وجوب شکر منعم است؛ و بهترین راه برای بیان منعم بودن خداوند، اثبات خالقیت و رازقیت خداوند است؛ چنان‌که خداوند متعال نیز از راه اثبات توحید در خالقیت و رازقیت برای بیان لزوم عبودیت استدلال می‌آورد: «اى مردم! پروردگار خود را پرستش کنید، آن‌کس که شما، و کسانى را که پیش از شما بودند آفرید، تا پرهیزکار شوید. آن‌کس که زمین را بستر شما، و آسمان [جو زمین‏] را همچون سقفى بالاى سر شما قرار داد و از آسمان آبى فرو فرستاد و به وسیله آن، میوه‌‏ها را پرورش داد تا روزى شما باشد. بنابر این، براى خدا همتایانى قرار ندهید، در حالی‌که می‌‏دانید (هیچ‌یک از آنها، نه شما را آفریده‌‏اند، و نه شما را روزى می‌دهند)».[2]
به بیان دیگر، با توحید در خالقیت و رازقیت می‌توان به توحید در عبادت رسید؛ یعنی با اثبات توحید در خالقیت و رازقیت به وجوب شکر منعم می‌رسیم؛ شکر منعمی که در این حد از کمال است تنها از راه پرستش امکان‌پذیر است.

[1]. ر. ک: 98058.
[2]. «یَأَیهُّا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّکُمُ الَّذِى خَلَقَکُمْ وَ الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ.الَّذِى جَعَلَ لَکُمُ الْأَرْضَ فِرَاشًا وَ السَّمَاءَ بِنَاءً وَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَّکُمْ  فَلَا تجَعَلُواْ لِلَّهِ أَندَادًا وَ أَنتُمْ تَعْلَمُونَ». بقره 21و 22.