کد سایت fa86764 کد بایگانی 104268 نمایه بررسی دیده شدن اجنه برای مردم زمان حضرت سلیمان(ع)
طبقه بندی موضوعی جن|سلیمان
اصطلاحات حضرت سلیمان (ع)|جن
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی|پیامبران
خلاصه پرسش
آیا مردمی که در زمان حضرت سلیمان(ع) می‌زیستند، توانایی دیدن جن‌هایی که در خدمت حضرتشان بودند را داشتند؟
پرسش
آیا در زمان حضرت سلیمان(ع) جن‌ها واقعا ظاهر می‌شدند؟
پاسخ اجمالی

بی‌گمان اجنه‌ای که در قرآن کریم از آنان با نام شیاطین یاد شده در خدمت حضرت سلیمان(ع) بودند؛ اما این‌که همگان توانایی دیدن آنها را داشتند، قرآن کریم بر این موضوع تصریح نکرده است.

بررسی این موضوع در گرو آن است که اجنه را موجوداتی دارای جرم یا بدون جرم بدانیم؛ توضیح آن‌که نیروى بینایى انسان اختصاص به بینایى حسى دارد و تنها می‌تواند با این نیروی خود مواد دارای جسم و ماده را ببیند. از همین‌رو اگر معتقد باشیم ‌که جنس جن از اجسام دارای جرم مانند انسان و حیوان نیست؛[1] طبیعی است که دیدن آنها برای همه انسان‌‌ها ممکن نخواهد بود، مگر آن‌که فردی از انسان‌ها به جایگاهی برسد که این توانایی را پیدا نماید.

البته در برخی گزارش‌های تفسیری - بدون استناد به معصومان(ع) - ادعا شده است که جن‌ها در زمان حضرت سلیمان(ع) دارای جرم بوده و مردم عادی نیز می‌توانستند آنها را ببینند؛ اما بعد از مرگ حضرتشان، خداوند آن گروه از جن را از بین برده و گروه جدیدی از اجنه را خلق نمود که برای عموم مردم قابل مشاهده نیستند.[2]

اعتبار این گزارش به اندازه‌ای نیست که بتوانیم آن‌را پاسخی قطعی به سؤال مورد نظر بدانیم.

[1]. «ماهیت و جنس و فصل جن»، 110776.

[2]. فخرالدین رازی، ابوعبدالله محمد بن عمر، مفاتیح الغیب، ج 26، ص 395 – 396، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ سوم، 1420ق؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 60، ص 191، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.