اگر بعد از خرید خودرو، متوجه کمبود برخی لوازم آن شویم، و فروشنده زیر بار نرود، آیا می‌توان بدون اطلاع وی، با برداشتن اموال فروشگاه، آن‌را جبران نمود؟
پرسش
خودرویی خریداری کردم. در هنگام تحویل خودرو (به دلیل عدم امکان چک کردن همه موارد)، کل ابزار را چک نکردم و بعداً مشخص شد دو ابزار آن تحویل داده نشده است (برخلاف تعهد فروشنده) که بنده در هنگام تحویل متوجه نشده بودم. با توجه به آن‌که فروشنده عدم تعهد خود را قبول نمی‌کند یا مرا دروغ‌گو فرض میکند، آیا برداشتن آن دو ابزار از محل فروش فروشنده بدون اجازه او جایز است؟
پاسخ اجمالی

در این موارد و اگر تخلف طرف مقابل برای خریدار محرز باشد، به لحاظ شرعی، تقاص جایز است و شخص می‌تواند از اموال طرف مقابل بردارد، اما با این شروط که دست‌یابی به راه حل قانونی، امکان‌پذیر نبوده، آسیبی به خودش و دیگران وارد نیامده و به نظم عمومی نیز آسیب نرساند؛ از این‌رو در موارد بسیاری نباید از حق تقاص استفاده کرد.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال جائز نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

با توجه به این‌که مسئله از موارد نزاع است و به بیش از یک طرف تعلق دارد، پاسخ به آن بر اساس مدعای یک طرف میسر نیست و برای پاسخگویی، اطلاع از نظر سایر طرف‌ها لازم است.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

چنانچه هیچ راهی - حتی پیگیری قانونی - برای رسیدن به طلب خود نداشته باشد اقدام مذکور جایز است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

مورد از موارد نزاع موضوعی بوده که محتاج به مرافعه شرعیه است. [و حکم آن مورد زیر است:]

چنانچه بدهکار با فرض تمکن - بدهی خود را پرداخت نکند طلبکار می‌تواند با مراجعه به حاکم شرع جامع شرائط فتوی بدهکار را ملزم به پرداخت نماید و اگر آن هم ممکن نشد می‌تواند به قدر طلب خود از مالش بردارد و احتیاطاً با اجازه مجتهد تقاص شود.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

از قضیه‌ی شخصیه اطلاع نداریم اما اگر واقعاً شما طلب‌کار هستید و او بدهکار است و این کار منشأ نزاع و مشکلی نمی‌شود اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

با تحقق سائر شرائط تقاص مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.