کد سایت fa91648 کد بایگانی 108411 نمایه آگاهی دادن عزرائیل به انسان‌ها در هر روز
طبقه بندی موضوعی حدیث
اصطلاحات عزرائیل
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
آیا عزرائیل هر روز بارها انسان را صدا کرده و او را از نزدیک‌بودن مرگش آگاه می‌کند؟
پرسش
آیا عزرائیل بارها انسان را صدا می‌زند و او را از نزدیک بودن مرگش آگاه می‌سازد؟!
پاسخ اجمالی
روایاتی وجود دارد که در آنها گزارش شده که حضرت عزرائیل(ع) روزی پنج‌بار به سراغ انسان می‌آید و او از نزدیک بودن مرگش با خبر می‌سازد. به عنوان نمونه:
1. پیامبر(ص) فرمودند: «مَا مِنْ‏ بَیتٍ‏ إِلَّا وَ مَلَک‏ الْمَوْتِ‏ یأْتِیهِ‏ فِی‏ کلِّ یوْمٍ خَمْسَ مَرَّاتٍ فَإِذَا وُجِدَ الرَّجُلُ قَدِ انْقَطَعَ أَجَلُهُ وَ نَفِدَ أُکلُهُ أُلْقِی عَلَیهِ غَمُّ الْمَوْتِ ...»؛[1] هیچ خانه‏اى نیست، مگر این‌که ملک الموت روزى پنج مرتبه به آن‌جا سرکشى مى‏کند. پس هر وقتى که یکى از مردم، مدّت زندگانى‌اش تمام شده و رزق دنیائی او نیز به پایان رسیده باشد، غم و اندوه مرگ بر او افکنده خواهد شد.
2. در همین زمینه امام باقر(ع) از پیامبر(ص) و آن‌حضرت از عزرائیل فرمود: «... فَمَا مِنْ‏ أَهْلِ‏ بَیتِ‏ مَدَرٍ وَ لَا شَعْرٍ فِی‏ بَرٍّ وَ لَا بَحْرٍ إِلَّا وَ أَنَا أَتَصَفَّحُهُمْ فِی کلِّ یوْمٍ خَمْسَ مَرَّاتٍ عِنْدَ مَوَاقِیتِ الصَّلَاة...»؛[2] هیچ خانه‌ای در ده و بیابان و خشکى و دریا نیست، جز این‌که من در هر شبانه‌روز پنج‌بار هنگام پنج وقت نماز آن‌را بازرسی می‌کنم، به‌گونه‌ای که کوچک و بزرگشان را از خودشان بهتر می‌شناسم. [3]

[1]. دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 1، ص 62، قم، الشریف الرضی، چاپ اول، 1412ق.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 137، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.