سود حاصل از مال ربوی به مالک اصلی آن تعلق می‌گیرد، یا به کسی که آن سود را به دست آورده است؟
پرسش
شخصی با معامله ربوی که با شخصی داشته است، توانسته اموالی از دارائی‌ها وی را تحصیل کند، سپس با این اموال تجارت کرده و سود زیادی به دست آورده است، حال سؤال این است: آیا واجب است که این سودها را به زید برگرداند؟ زیرا او مالک اصلی بوده و این اموال طی یک معامله ربوی به دست آمده است و این سودها، سود آن اموال است؟
پاسخ اجمالی
معامله ربوی حرام است و در فرض سؤال، لازم است رباخوار مقدار زیادی(ربا) را به مالک برگرداند، البته به نظر برخی فقها[1] غیر از مقداری که رباخوار بابت ربا برداشته بود، سودی که از این راه حاصل شده نیز از آنِ مالک سرمایه است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
خیر، تنها مدیون مبلغ اضافی به آن شخص است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
آنچه به عنوان ربا گرفته‌اند، باید به صاحبش برگرداند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
معاملۀ ربوی حرام و باطل است و طرفین مالک ثمن و مثمن و زیاده نخواهند شد. بنابراین اگر با این مبلغ زیاده تجارت کرد و سودی حاصل شد، برای مالک اصلی آن زیاده است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.