آیا جایز است زن هدیه ای که شوهر به او داده، بدون اجازه شوهر به کسی دیگر هدیه دهد؟
پرسش
آیا جایز است یک هدیه ای که شوهرم به من داده، به کسی دیگر بدون اجازه شوهرم هدیه کنم؟ چون از آن لحظه که به من داد مال من شده است.
پاسخ اجمالی

اگر شوهر شما مالی را به شما بخشیده است به ملکیت شما در می آید و شرعاً شما مالک آن خواهید بود.[1] و مکروه است که مرد یا زن هدیه ای که به یکدیگر می دهند، پس بگیرند[2] و اگر در موقع بخشیدن هیچ گونه قید و شرطی نگذاشته است که آنرا به دیگری ندهید یا نفروشید یا... شما می توانید هر گونه تصرفی در آن انجام دهید یا به دیگری ببخشید.

اما در دو صورت زوج نمی تواند هدیه ای را که به زوجه داده است، از او پس بگیرد:

1. در صورتی که زوجه از فامیل های او باشد؛ 2. در صورتی که زوجه در این هدیه تصرف کرده و به دیگری داده باشد.[3]

اما از آنجا که ممکن است این کار موجب ناراحتی و اذیت شوهرتان شود و یا منجر به اختلاف و در گیری های خانوادگی شود سعی کنید هر گونه تصرف در آن با نظر و موافقت همسرتان باشد.

همچنین با توجه به این که هدیه دادن محبت را زیاد کرده و نشانه علاقه شوهر به شما است، نگهداری آن نشانه اهمیت دادن و ارج نهادن و پاسخ مثبت به احساسات همسرتان میباشد. پس حتی المقدور سعی کنید هدایای همسرتان را برای خود نگه داشته و از اموال دیگری که دارید هدیه بدهید.

[1] الإمام الخمینی، السید روح اللَّه الموسوی، تحریر الوسیلة، ج‏2، ص: 56، ‏الناشر: مؤسسة دار العلم‏، الطبعة: الأولى‏ مکان الطبع: قم المقدسة ، عدد المجلدات: 2

[2] الأصفهانی، السید أبو الحسن‏،وسیلة النجاة (مع حواشی الإمام)، ص 525.

[3] زین الدین، شیخ محمد أمین‏،کلمة التقوى، ج‏4، ص 231، مساله 23، نشر سید جواد وداعی، قم، چاپ سوم، 1413ق.‏