کد سایت fa99902 کد بایگانی 116446 نمایه دریافت عرفان از غیر امام معصوم(ع)
طبقه بندی موضوعی کلیات
اصطلاحات عرفان ، عارف
گروه بندی اصطلاحات اصطلاحات عرفانی
خلاصه پرسش
آیا می‌توانیم عرفان را از غیر معصومان(ع) نیز بیاموزیم و نکاتی که آنان ذکر کرده، اما در کلام معصومان نیست را به عنوان نکته‌ای عرفانی بپذیریم؟
پرسش
آیا اهل‌بیت(ع) چیزی در علم کم گذاشتن و یا داشتن؟! همینطور در عبادت به خدا؟ اگر نه پس چرا ما باید از غیر از امام معصوم عرفان را یاد بگیریم؟
پاسخ اجمالی

پاسخ به این پرسش با توجه به نکات ذیل مشخص می‌شود:

  1. دریافت حقایق و معارف دین نیاز به کسب علوم و مقدماتی است؛ نظیر دانش صرف، نحو، معانی، بیان، منطق، فلسفه و ... .
  2. دانستن بسیاری از دانش‌ها در توسعه و تعمیق فهم و یا حدأقل در تبیین و توضیح معارف دین و شریعت، کمک می‌کند؛ مانند: دانش فیزیک، شیمی، ریاضی، آشنایی با زبان‌های خارجی و... .

به نظر می‌رسد علم عرفان را نیز می‌توان یکی از علوم پیش‌زمینه، یا یکی از علومی که در توسعه و تعمیق فهم و یا حداقل در تبیین و توضیح معارف دین و شریعت، کمک می‌کند، محسوب کرد.

  1. ائمه(ع) فرمودند: وظیفه ما بیان اصول و کلیات است، اما تطبیق آن اصول بر جزئیات و استنباط فروع و شاخه‌ها بر عهده‌ی خود شما است؛[1] لذا به نظر می‌رسد اصول و کلیات عرفان، مانند دیگر معارف از سوی ائمه(ع) بیان شده، اما اندیشمندان عارف موظف‌اند تا به بیان فروع و شاخه‌های آن بپردازند.[2]

[1]. «أَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی نَصْرٍ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا ع قَالَ‏ عَلَیْنَا إِلْقَاءُ الْأُصُولِ إِلَیْکُمْ وَ عَلَیْکُمُ‏ التَّفَرُّعُ». ابن ادریس، محمد بن احمد، السرائر الحاوی لتحریر الفتاوی، ج ‏3، ص 575، قم، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ دوم، 1410ق.

[2]. ر. ک: 67201؛ 4170؛ 123؛ 2979؛ 134 و 7104.