آیا می توان با کسی که دو جنسی است، اما هنوز عمل تغییر جنسیت انجام نداده ازدواج موقت کرد؟
پرسش
با عرض سلام، آیا می توان با کسی که ترنس هست (2 جنسه) و مجوز تغییر جنسیت از مرد به زن از پزشکی قانونی گرفته، اما هنوز عمل تغییر جنسیت انجام نداده، ازدواج موقت کرد؟ با توجه به این که گفته می شود عمل تغییر جنسیت از عمل های سخت است و امکان مرگ در حین عمل وجود دارد، پس حتما باید صبر کرد که عمل انجام شود، سپس بتوان با آن ازدواج موقت کرد؟ در صورت منفی بودن جواب، پس اذن پدر با توجه به این که پرده بکارتی وجود ندارد، چه می شود؟
پاسخ اجمالی

گفته می شود بیماران دو جنسی بر دو گروه اند:

الف: افرادی که به لحاظ جسمی دارای آلت مردانه و زنانه (هرچند ناقص) هستند و آنها را هرمافرودیت یا به تعبیر فقهی، خنثا می نامند که احکام خاص ایشان در کتاب های فقهی موجود است.

ب: افرادی که به لحاظ جسمی صرفاً یکی از دو آلت مردانه یا زنانه را دارند، اما به لحاظ روانی (به هر دلیلی) دارای گرایشات جنس مخالف هستند و آنها را تی اس (transsexual) یا (فرا جنس ) می نامند.

در هر حال آنچه از سؤال بر می آید ظاهراً گروه دوم می باشد که در توضیح بیان می شود:

هر چند تی اس بودن فرد از نظر پزشکان ثابت شده است، ولی این شخص از نظر شرعی، همچنان به عنوان یک مرد شناخته می شود. چون ملاک زن یا مرد بودن از نظر فقهی و حتی از نظر پزشکی، به نوع آلت تناسلی است.

بنابراین، بر اساس تمایلات یا گرایشات، جنسیت تعیین نمی شود و چنین شخصی تا قبل از تغییر جنسیت نمی تواند با یک مرد (که هم جنس خود او است) ازدواج کند. [1]

علاوه بر این که ملاک در اذن پدر (برای ازدواج دختر باکره)، داشتن پرده بکارت نمی باشد؛ زیرا همان طور که مراجع معظم تقلید فرموده اند: اگر بکارت دختری در حین بازی یا به خاطر عمل های پزشکی از بین برود، اذن پدر برای ازدواج چنین دختری از بین نمی رود، [2] لذا نمی توانیم بگوییم شخص دو جنسیتی که تغییر جنسیت داده دارای پرده بکارت نبوده و نیاز به اذن پدر ندارد.

نمایه های مربوطه:

1239 (سایت: 1226): شرط اجازه پدر در ازدواج موقت با دختر با کره .

3814 (سایت: 4043): حکم محرمیت دو هم جنس قبل از عمل تغییر جنسیت .

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] با استفاده از پاسخ 3814 (سایت: 4043) .

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 458، البته اگر بر اثر رابطه نا مشروع پرده بکارت از بین برود، مراجع معظم تقلید، به جز آیت الله بهجت و آیت الله سیستانی، (با استفاده از نرم افزار پرسمان) اجازه پدر را در این صورت لازم نمی دانند.