حکم تراشیدن ریش چیست؟
پرسش
می خواستم بدانم نظر آیت الله بهجت در مورد تراشیدن ریش با تیغ چیست و اینکه کدام یک از مراجع این کار را مکروه می دانند.
پاسخ اجمالی

طبق فتوای تمام مراجع عظام تقلید، تراشیدن موهای صورت (ریش) [1] با تیغ یا با ماشین های ته زن، به گونه ای که دیگران بگویند که در صورت او ریش نیست، بنابر احتیاط واجب جایز نیست [2] . البته تراشیدن قسمتی از ریش هم در حکم تراشیدن هم ه ریش است [3] . بنابراین هیچ مرجع تقلیدی تراشیدن ریش را جایز یا مکروه نمی داند، بلکه تمام مراجع اجتناب از آن را لازم می دانند.

البته تراشیدن موهای گونه و گلو و پشت گردن که به آن ریش گفته نمی شود با وسایل یاد شده، اشکال ندارد [4] .

[1] روییدن ریش در صورت مرد، پس از دعای آدم (ع) بود که عرض کرد: پروردگارا حسن و جمال مرا زیاد کن! که ذات حق تعالی خطاب کرد که ریش را زینت تو و فرزندانت تو، تا قیامت قرار دادم. در روایتی از رسول اسلام (ص) آمده است که ریش ها را بلند بگذارید تا شبیه یهودیان و گبران مباشید. نک: حلیة المتقین، باب پنجم، فصل چهارم و پنجم.

[2] استفتآت حضرت امام خمینی، ج2، (مکاسب محرمه)، ص 30، س 79، ص 31، س 81، ص 32، س 84.

[3] آیا گذاشتن ریش پروفسورى کفایت مى‏کند؟ همه مراجع (به جز آیات عظام تبریزی و مکارم): خیر، کفایت نمی‏کند و حکم تراشیدن تمام آن را دارد.امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 84؛ آیت‏الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 43؛ آیت‏الله خامنه‏ای، اجوبة الاستفتاءات، س 1413؛ آیت‏الله سیستانی؛ Sistani.org ، ریش تراش، س 1 و 3؛ آیت‏الله صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1743؛ آیت‏الله بهجت، توضیح‏المسائل، متفرقه، س 4؛ آیت‏الله نوری، استفتاءات، ج 1، س 492 و 493 و آیت‏الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 957 و 955.

آیات عظام تبریزی و مکارم: اگر چانه و اطراف آن (یک چهارم صورت) تراشیده نشود، به طوری که در وقت مواجهه صدق ریش کند، کفایت می‏کند. آیت‏الله مکارم، استفتاءات، ج 2، س 751 و آیت‏الله تبریزی، استفتاءات، س 1087.

[4] اقتباس از سؤال 933 (سایت: 1006).