طی الزمان و یا سفر در زمان چیست؟ و چه افرادی توانسته‌اند بدان دست یابند؟
پرسش
طی الزمان و یا سفر در زمان چیست؟ و چه افرادی در تاریخ واجد آن بوده‌اند؟
پاسخ اجمالی
طی الزمان مانند طی الارض یکی از مقامات معنوی است که برخی از انسان‌های وارسته و کامل به آن دست می‌یابند کلمه «طی» در لغت به معنای پیمودن است.[1] ولی در اصطلاح عرفان به معنای پیمودن و درنوردیدن با سرعت است.
در همین زمینه گفته شده: انسان کامل که مؤید به روح القدس است بر اثر استشراف و استشراق به انوار قاهره به خصوص به نور الانوار «طى‏ زمان»‏ مى‌نماید، چنان‌که در آنى سریع‌تر از انتقال حدسى راه چندین هزار ساله را مى‌پیماید.[2]

[1]. ابن درید، محمد بن حسن، جمهرة اللغة، ج 1، ص 242، ماده «طوی»، بیروت، دار العلم للملائین چاپ اول، 1988م.
[2]. حسن زاده آملى، حسن، انه الحق، ص 135، قم، قیام، 1373ش.