آیا پیامبر اسلام(ص) جهاد ابتدایی هم انجام دادند؟
پرسش
از نظر تاریخی، آیا حضرت محمّد(ص) جهاد ابتدایی هم انجام دادند یا نه؟
پاسخ اجمالی
مسئله جهاد و نبردهای پیامبر اسلام(ص) در مقابل دشمنان اسلام، از مباحث بسیار مهم تاریخی و کلامی جامعه اسلامی است. در پاسخ به این‌ پرسش که آیا پیامبر اسلام جهاد ابتدایی داشته و یا تمام جنگ‌های میان اسلام و کفار و مشرکان جهاد تدافعی بوده، باید گفت که از ابتدای تبلیغ علنی اسلام از سوی پیامبر و دعوت مردم به گرویدن به اسلام، کفار و مشرکان در مقابل پیامبر و پیروانش صف آرایی کرده و شروع به مقابله کردند و این مبارزه تا پایان زندگی حضرتشان ادامه داشت، بنابر این، تمام جنگ‌هایی که در طول این مدت رخ‌ داد، در واقع مراحل مختلف یک نبرد - اما در مراحل و مکان‌های مختلف و با اسامی متفاوت - بوده است که هرچند در مراحلی، نوعی پیش‌دستی در نبرد از سوی پیامبر(ص) مشاهده می‌شود، اما در واقع منشأ تمام این نبردها به یک نبرد تدافعی طولانی برمی‌گردد.
برای آگاهی بیشتر لطفاً پاسخ 73329 را مطالعه کنید.