اگر در برنج - قبل یا بعد از پخت – فضله موش دیده شود، حکم شرعی آن چیست؟
پرسش
اگر در برنج - قبل یا بعد از پخت - فضله موش دیده شود، حکم شرعی آن چیست؟ من برنج فضله‌دار در دستگاه پلوپز پخته‌ام. هنگام پخت، رطوبت به تمام اجزای دستگاه رسیده و چون دستگاه برقی است نمی‌شود آنرا آب کشید. اکنون وظیفه چیست؟
پاسخ اجمالی
پاسخ این پرسش در چند بند ارائه میگردد:
1. فضولات حیوانات حرام گوشت - مانند موش - از جمله نجاسات است،[1] و اگر در غذای آبدار - مثل آش یا آب گوشت - دیده شود، کل غذا و ظرف آن نجس است و خوردن آن جایز نیست.
2. اگر در مواد غذایی خشک، مانند برنج - قبل از شستن و پختن - فضله موش پیدا شود، باید آنرا برداشت و اگر هیچ نجاستی به برنج سرایت نکرده و یا نجاست با شستن برطرف میشود، میتوان آنرا مصرف کرد.
3. اگر مشاهده فضله موش، پس از خیس کردن برنج باشد، ظرف برنج و محتویاتش نجس است. حال اگر زمان خیس کردن طولانی نشده و هنوز آب نجس به باطن برنجها نرفته است، میتوان فضله را برداشت و آب لولهکشی را به ظرف برنج متصل نمود، که با مخلوط شدن آب لوله با آب ظرف، ظرف و برنجها پاک مىشوند.[2] اما اگر به اندازهای در آب بوده که نجاست به داخلش نفوذ کند، برنجها نجس و خوردن آن حرام است و میتوان به عنوان خوراک حیوانات و پرندگان از آن استفاده کرد.[3]
4. اگر مشاهده فضله موش، پس از پختن برنج باشد، چنانچه اطمینان دارد که نجاست، قبل از پختن غذا در ظرف بوده، ظرف و برنجها نجس شده و نمیتوان از آن استفاده کرد، ولی اگر احتمال میدهد فضله بعداً در ظرف افتاده باشد، آن مقدار که یقین به سرایت دارد را جدا میکند و بقیه پاک است و جستوجو هم لازم نیست.[4]
5. در مورد قسمت دوم سؤال نیز باید گفت؛ بخار، عامل انتقال نجاست نیست و در فرض سؤال، غیر از خود برنج، فقط قابلمه پلوپز - که قابل جدا شدن است - نجس است؛ لذا در استفتایی مشابه از برخی مراجع گفته شده است: در چنین مواردی، پارچهای که برای دم کردن روی ظرف قرار میگیرد نجس نیست.[5]

[1]. ر. ک: نمایه 96085 (نجاسات).
[2]. فاضل لنکرانى، محمد، جامع المسائل، ج ، ص 78، س 66، قم، امیر قلم، یازدهم، بیتا.