چون تجربه‌ای از «ابدیت» ندارم، تصور «ابدیت» در بهشت و دوزخ برایم دهشت‌آور است! چاره چیست؟!
پرسش
سلام و خدا قوت .من از 4-5 سالگی یک سوالی در ذهنم بود که بعد از اینکه میریم بهشت یا جهنم چی میشه تا ابد اونجاییم یعنی چی وقتی این سوال به ذهنم میومد حالت وحشت و دیوونگی بهم دست میده و خودم رو بالا پایین میکنم تا از ذهنم بره بیرون .... بالاخره هیچ کس تا حالا ابد رو تجربه نکرده و نمیشه گفت ابد یعنی چی اما این فکر روانیم میکنه... الان هم که مدتیه اصلا میخوام شروع کنم قرآن خوندن و نماز خوندن بیشتر استرس دارم تا اینکه آرامش! انگار شیطانی شدم .. می‌ترسم با حالت دیوونگی از دنیا برم ... یه راه حلی بزارید جلوی پام
پاسخ اجمالی
ابدیت اگرچه تجربه نشده اما قابل درک است؛[1] بلکه مطلوب و محبوب همه‌ی انسان‌ها است، شاهدش این‌که با وجود هزاران مشکل در زندگی دنیایی، انسان‌ها زنده‌ماندن را دوست دارند و اگر معدود افرادی دست به خودکشی می‌زنند، نتیجه یک بحران روحی و یک تصمیم آنی نادرست است؛ بنابراین ابدیت در بهشت – آن هم بدون هیچ مشکل - نه تنها ایجاد استرس نمی‌کند؛ بلکه اجابت خواسته‌ی فطری انسان است و یکی از بالاترین لذت‌‌های بهشت، ابدی و دائمی بودن آن است؛ چنان‌که یکی از جهات رنج‌آور بودن زندگی دنیا زوال‌‌پذیری و دائمی نبودن آن است. البته تصور ابدیت در دوزخ بسیار وحشتناک است.
در پایان توجه به نکته‌ای ضروری است و آن این‌که تصور ابدیت و این‌که انسان، زندگی دائمی در پیش رو دارد، بسیار دهشت آور است، ولی دهشت غیر از وحشت و ایجاد استرس است؛ زیرا دهشت، عبارت از شگفتی، حیرت و ترسی است که در اثر درک عظمت، ابهت و هیبت در انسان پدید می‌آید.[2]
البته انسان اگر در مورد هر یک از حقایق این عالم دقت کند، از عظمت آن در حیرت و شگفتی فرو می‌رود؛ از جهان به ظاهر کوچک اتم گرفته تا جهان بسیار بزرگ کهکشان‌‌ها، عالم حیوانات، گیاهان و ... کدام‌‌یک از حقایق عالم شگفت‌‌آور نیست؟ و صد البته که در برابر خالق آن دچار حیرت و شگفتی خواهد شد، ولی مشکل این است که غالب انسان‌‌ها در اثر انس و مشاهده مکرر، دقت در حقایق هستی نمی‌کنند و همه‌ی حقایق را اموری عادی و تکراری می‌پندارند. اما باید توجه داشت درک حقیقت و کنه این عالم امکان ندارد، تا چه رسد به فهم کنه ذات خداوند که محال و ممتنع است.[3]

[1]. ر. ک: پاسخ‌های 1151؛ 45.
[2]. ر. ک: فرهنگ معین، واژه «دهشت».
[3]. در مورد سؤالات دیگر به پاسخ‌های موجود در سایت مانند پاسخ: 76076، مراجعه کنید.