نوشیدن شیر گاو در روایاتی مفید اعلام شده با آنکه طب سنتی آن را مضر می‌داند! به کدامشان می‌توان اعتماد کرد؟!
پرسش
سلام علیکم؛ طب سنتی، خوردن شیر گاو و لبنیات گاوی را مضر می‌داند، در حالی‌که از پیامبر(ص) نقل شده است که شیر گاو شفا است. آیا این روایت جعلی می‌باشد؟
پاسخ اجمالی
در منابع روایی، احادیث مختلفی در خواص شیر گاو وجود دارد؛ مانند آنچه که از امام صادق(ع) نقل شده است: «أَلْبَانُ الْبَقَرِ دَوَاءٌ وَ سُمُونُهَا شِفَاءٌ وَ لُحُومُهَا دَاءٌ»؛[1] شیر گاو خاصیت درمانی داشته، چربی(روغن) آن شفا و گوشتش بیماری است.
این روایت با آنکه از لحاظ سندی موثق و قابل پذیرش است، اما در هر حال مضمون آن نسبی است. به عبارتی اگر بخواهیم شیر گاو را با گوشتش مقایسه کنیم، فوائد شیر بیش از گوشت است. توجه به این نکته نیز لازم است که با توجه به دانش پزشکی جدید نمی‌توان ممنوعیت کامل مصرف لبنیات گاوی و مضر بودن آن را ثابت کرد و در روایات نیز شیر گاو، حلال و بلکه مفید اعلام شده است.حال اگر در برخی منابع طب سنتی به مضر بودن شیر گاو اشاره‌ای شده باشد، شاید آنجا نیز جنبه نسبی داشته و در صدد بیان این موضوع باشد که مثلاً شیر شتر مفیدتر از شیر گاو است.
بر این اساس، از دیدگاه دینی مصرف این شیر مشکلی نداشته و برای فواید و یا احیاناً ضررهای احتمالی آن باید نظر پزشکان را جویا شد.

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏6، ص 311، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.