آیا برای فعالیتی چندمرحله ای - مانند نصب دربهای اتوماتیک - می توان برای هر مرحله آن سود جداگانه ای دریافت کرد؟
پرسش
سؤالی در مورد کسب روزی حلال داشتم. کار من نصب درهای کرکره ای اتماتیک است که شامل خود کرکره، موتور، ریموت است من برای محاسبه سود، کرکره، موتر، ریموت را جداگانه حساب می کنم آیا سود من حلال است یا نه؟
پاسخ اجمالی

پاسخ های دریافتی از دفاتر مراجع عظام به این شرح است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

بطور کلى سود گرفتن حدّ معیّنى ندارد، بنابراین تا وقتى که به حدّ اجحاف نرسیده و بر خلاف مقرّرات دولت هم نباشد، اشکال ندارد، ولى افضل بلکه مستحب آن ‏است که فروشنده به آن مقدار سودى که هزینه‏هایش را تأمین مى‏کند، اکتفا نماید.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتى که حکومت اسلامى نرخ خاصّى را تعیین کرده باشد باید به همان شکل عمل شود، در غیر این صورت بستگى به توافق و تراضى طرفین معامله دارد. ولى سزاوار است مسلمانان انصاف را در هر حال رعایت کنند، و به سود عادلانه قانع باشند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

فروشنده در تعیین قیمت جنس خود مختار است و اگر مشتری به معامله بقیمتی که فروشنده تعیین می کند راضی باشد معامله صحیح است ولی فروشنده نباید بی انصافی کند و نیز اگر بعد از وقوع معامله کشف شود که مشتری در تاریخ وقوع معامله مغبون بوده اختیار فسخ دارد.

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است:

محاسبه سود به هر شکلی که مورد توافق دو طرف باشد، جایز است؛ مگر این که از سوی حکومت اسلامی ممنوع اعلام شود. البته بهتر آن است که جانب انصاف رعایت شود و اگر به حد ظلم و اجحاف برسد، حرام است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه فرمایید:

1. نمایه: مقدر بودن روزی، سؤال شماره 3783 (سایت: 4007).

2. نمایه: نقش انسان در به دست آوردن روزى، سؤال شماره 109 (سایت: 967).

3. نمایه: دعا برای کسب ثروت، سؤال شماره 2626 (سایت: 4801).

4. نمایه: کسب روزی حلال و عبادت، سؤال شماره 1217 (سایت: 1210).