آیا تشبیه اهل بیت(ع) به کشتی نوح(ع) علاوه بر منابع شیعی در منابع اهل سنت نیز وجود دارد؟ و آیا عبارت «سفینة الحسین أسرع» نیز بخشی از این روایات است؟
پرسش
بر بالای سر در ورودی یک حسینیه خواندم که نوشته بود:
پیامبر اسلام فرمود: مثل اهل بیتی کمثل سفینه نوح من رکبها نجاه و من تخلف عنها غرق و سفینه الحسین اسرع !
آیا این حدیث معتبر است و منابع آن را در کتب شیعه و اهل سنت بطور کامل بیان فرمائید.
پاسخ اجمالی

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «انما مثل اهل بیتی فیکم کسفینة نوح من رکبها نجا و من تخلف عنها غرق»؛ همانا مثل اهل بیتم در میان شما مانند کشتی نوح است که هر کس سوارش شود، نجات یابد و هر کس از آن تخلف کند غرق می گردد.

آنچه که از این حدیث در منابع شیعه و اهل سنت ذکر شده است، همین مقداری است که ملاحظه می شود، اما ادامه آن یعنی "و سفینة الحسین اسرع" در منابع ذکر نشده است، یا بهتر بگوییم با جستجویی که ما در نرم افزارهای موجود انجام داده ایم به چنین متنی برخورد نکردیم.

این حدیث که به حدیث سفینه معروف است در منابع معتبر شیعه و اهل سنت آمده است که ما در این جا برخی از آن منابع را جهت اطلاع ذکر می کنیم.

1. مستدرک الصحیحین، حاکم نیشابوری، ج 7، ص 432، المکتبة الشاملة.

2. اخبار مکه، فاکهی، ج 5، ص 105، المکتبة الشاملة.

3. المعجم الکبیر، طبرانی، ج 3، ص 75، المکتبة الشاملة.

4. المعجم الوسط، طبرانی، ج 8، ص 102، المکتبة الشاملة.

5. المعجم الصغیر، طبرانی، ج 1، ص 427، المکتبة الشاملة.

6. مسند، شهاب قضاعی، ج 5، ص 27، المکتبة الشاملة.

7. فیض القدیر، المناوی، ج 2، ص 658و ج 5، ص 660، المکتبة الشاملة.

8. فضائل الخمسة، فیروزآبادی، ج 2، ص 65.

9. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 22، ص 408؛ ج 23، ص 119، موسسه الوفاء، بیروت.

10. طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 273، نشر مرتضی، مشهد، 1403.

11. دیلمی، حسن، ارشاد القلوب، ج 2، ص 233، شریف رضی.

12. شیخ طوسی، امالی، ص 459، دار الثقافة، قم، 1414.

برای آگاهی بیشتر رجوع کنید به نمایه های: اهل بیت ‏(ع) و آیه‏ى 23 شورى (آیه‏ى مودت)، سؤال 160 (سایت: 1229) ؛ اهل بیت پیامبر اسلام (ص)، سؤال 833 (سایت: 902) ؛ مصادیق اهل بیت، سؤال 1247  (سایت: )؛ اختصاص اهل بیت به اصحاب کساء، سؤال 159 (سایت: 1251) .