آیا امام جواد(ع) باجناق پدرش امام رضا(ع) ‌شد؟
پرسش
آیا یکی از دختران مأمون عباسی همسر امام رضا(ع) و دختر دیگر او، همسر امام جواد(ع) بود؟
پاسخ اجمالی

برخی گزارش‌های تاریخی حاکی از آن است که مأمون عباسی یک دختر خود را به ازدواج امام رضا(ع)[1] و دختر دیگرش را به عقد امام جواد(ع) درآورد:

وقتی مأمون عباسی امام رضا(ع) را به ولیعهدی خود برگزید، در سال 202 یا 203 یکى از دختران خود را به عقد آن‌حضرت(ع) درآورد.

نام این دختر را «امّ‌حبیب»،[2] یا «ام‌حبیبه»[3] گزارش کرده‌اند. البته بر اساس برخی نقل‌های دیگر، مأمون، خواهرش«ام‌أبیها» را به عقد امام رضا(ع) درآورد.[4]

هم‌چنین گزارش شده است مأمون، در همان روز دختر دیگرش «امّ‌فضل» را به عقد امام جواد(ع) درآورد.[5] اما امام جواد(ع) از امّ‌فضل دارای فرزند نشد.[6]

با فرض پذیرش دو گزارش یاد شده، طبیعتاً امام رضا(ع) با فرزندش امام جواد(ع) باجناق می‌شدند و باجناق‌شدن پدر و فرزند در اسلام مجاز است.

در ضمن باید ازدواج امام جواد(ع) با دختر مأمون، ‌زمانی رخ داده باشد که هر دو خردسال بودند.

[1]. «زندگی نامه امام رضا (ع)»، 17209.

[2]. شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا(ع)، محقق، مصحح، لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 245، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ق.

[3]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 49، ص 132، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[4]. مسعودی، علی بن حسین، اثبات الوصیة للإمام علی بن أبی طالب، ص 212، قم، انصاریان، چاپ سوم، 1384ش.

[5]. عیون اخبار الرضا(ع)، ج ‏2، ص  147.

[6]. «زندگی‌نامه امام جواد(ع)»، 17243.