آیا در میان شهدای کربلا، شهیدی به نام جوین بن مالک وجود داشت؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه جوین بن مالک را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید،[1] جوین (حوی[2]) بن مالک ضبعی است.[3] شیخ طوسی(ره) نام ایشان را در میان اصحاب امام حسین(ع) ذکر کرده است.[4] هم‌چنین گزارش شده  است که او از قبیله‌ی قیس بن ثعلبه بود.[5]

برخی از منابع متأخر، نسبت وی را به مالک بن قیس بن ثعلبه تمیمی‏ رسانده و ادعا می‌کنند که جوین در میان بنی‌تمیم سکونت داشت و همراه آنان به جنگ امام(ع) آمده بود، اما هنگامى که سران سپاه اموی شرایط آن‌حضرت(ع) را نپذیرفتند، شبانه به سپاه امام(ع) پیوست. [6] گزارش اخیر باید با انطباق بر منابع کهن مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.

به هر حال در زیارت ناحیه مقدسه این‌گونه از وی تجلیل شده است: «السَّلَامُ عَلَى جُوَینِ‏ بْنِ‏ مَالِک‏ الضُّبَعِی‏».[7] هم‌چنین در زیارت شهدا در روز عاشورا این‌گونه به او سلام داده شده است: «السَّلَامُ عَلَى حُوَی [جوین‏] بْنِ‏ مَالِک‏ الضُّبَعِی‏».[8]

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج 2، ص 576، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[3]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153، قم، آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[4]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 99، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[5]. تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153.

[6]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 194، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[7]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[8]. اقبال الاعمال، ج ‏2، ص 576.