حجاج بن بدر که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید که بود؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه حجاج بن بدر را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

گفته می‌شود یکی از کسانی که در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید،[1] حجاج بن بدر است.[2] وی از قبیله سعد بن بکر بود.[3] اطلاعات زیادی از زندگی وی وجود نداشته و در بیشتر منابعی که به بررسی واقعه کربلا می‌پردازند، سخنی از ایشان به میان نیامده است؛ با این وجود در برخی از زیارت‌نامه‌ها این‌گونه از وی تجلیل شده است: «السَّلَامُ عَلَى الْحَجَّاجِ‏ بْنِ‏ بَدْر».[4]

البته در دیگر زیارت‌نامه‌ها مربوط به شهدای کربلا نامی از وی به عنوان شهید روز عاشورا اشاره نشده است و به افرادی؛ مانند «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ الْحَجَّاجِ‏ بْنِ‏ زَیدٍ السَّعْدِی»؛[5] و «السَّلامُ‏ عَلَى‏ الْحَجّاجِ‏ بْنِ‏ یزِید السَّعْدِی‏»،[6] اشاره شده است. با توجه به این‌که این سلام‌ها بعد از سلام بر شبیب بن عبدالله نهشلی ذکر شده است، احتمال می‌رود که تمام آنها ناظر به یک شهید باشند و در کتابت نسخه‌ها تغییر یافته باشند.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153، قم، آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. همان.

[4]. شهید اول، محمد بن مکی، المزار فی کیفیة زیارات النبی و الأئمة(ع)، ص 153، قم، مدرسه امام مهدی(عج)، چاپ اول، 1410ق.

[5]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 493، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[6]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، دار الکتب الإسلامیة، ج 3، ص 78، تهران، چاپ دوم، 1409ق.