آیا امام حسین(ع) برادری به نام عبدالله داشت که روز عاشورا و در دفاع از حضرتشان به شهادت رسید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالله بن علی بن ابی‌طالب که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به درجه شهادت نائل آمد،[1] عبدالله بن علی(ع) است.[2] وی از طرف پدر با امام حسین برادر بود، و با حضرت عباس(ع) از یک مادر بودند؛ لذا نام مادرش فاطمه أمّ البنین(ع) است.[3] وی 25 سال داشت.[4] و ازدواج کرده بود، اما صاحب فرزند نشده بود.[5]

در مورد زمان به میدان رفتن و شهادت وی اختلاف است. برخی می‌گویند روز عاشورا عبدالله با تشویق برادر خود ابوالفضل(ع) به سمت میدان رفت.[6] لذا زمان شهادت ایشان قبل از شهادت برادرانش جعفر، عثمان و ابوالفضل بود،[7] اما در برخی از گزارش‌های تاریخی شهادت ایشان بعد از شهادت برادرانش عثمان و جعفر بیان شده است. او توسط فردی به نام هانی بن ثبیت حضرمی به شهادت رسید.[8]

عبدالله در میدان نبرد دلیرانه می‌جنگید و این‌گونه رجز می‌خواند:

                             «أَنَا ابْنُ‏ ذِی‏ النَّجْدَةِ وَ الْإِفْضَالِ              ذَاکَ عَلِیُّ الْخَیْرِ ذُو الْفَعَالِ

سَیْفُ رَسُولِ اللَّهِ ذُو النَّکَالِ                فِی کُلِّ یَوْمٍ ظَاهِرِ الْأَهْوَال»؛[9]

(من پسر شخصى بزرگوار و با فضیلتم. او حضرت على(ع) است که مردى شایسته و صاحب کارهاى نیک بود. على شمشیر رسول خدا(ص) و منتقم بود. هول و ترس آن‌حضرت(ع) در دل هر گروهى جاى گرفته است).

در زیارت شهدا از عبدالله بن علی(ع) این‌گونه تجلیل شده است:

«السَّلَامُ‏ عَلَى‏ عَبْدِ اللَّهِ‏ بْنِ‏ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ‏، [مُبْلَى الْبَلَاءِ وَ] الْمُنَادِی بِالْوَلَاءِ فِی عَرْصَةِ کَرْبَلَاءَ، الْمَضْرُوبِ مُقْبِلًا وَ مُدْبِراً وَ لَعَنَ اللَّهُ قَاتِلَه‏ هَانِیَ بْنَ ثُبَیْتٍ الْحَضْرَمِیَّ»؛[10] سلام و درود بر عبدالله فرزند امیرالمؤمنین(ع)؛ آزمایش شده در مصیبت و منادی دوستی (اهل‌بیت) در میدان کربلا، آن‌کسی که از هر سو(از روبرو و از پشت) بر او ضربه زدند (و بر بدنش جراحت وارد کردند). خدا قاتل او «هانی بن ثبیت حضرمی» را لعنت کند.

پیکر وی به همراه سایر شهدا در حرم امام حسین(ع) و پایین پای آن‌حضرت(ع) دفن شده است.[11]

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. شیخ مفید، الاختصاص، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، محرمی زرندی، محمود، ص 82، قم، المؤتمر العالمی لالفیة الشیخ المفید، چاپ اول، 1413ق.

[3]. همان.

[4]. ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 88، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[5]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 248، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.

[6]. همان.

[7]. همان، ص 248.

[8]. همان.

[9]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 107، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[10]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 488 – 489، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[11]. اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 255.