یکی از شهدای کربلا «کنانة بن عتیق» نام دارد. در مورد ایشان کمی توضیح دهید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه کنانة بن عتیق را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

آنچه یکی از کسانی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع)به شهادت رسید،[1] کنانة بن عتیق است.

گزارش فراوانی در مورد زندگی‌نامه ایشان در دست‌رس نیست. با این وجود نقل‌های پراکنده‌ای در مورد ایشان وجود دارد:

1 . شیخ طوسی (ره) ایشان را در شمار اصحاب امام حسین(ع)‌ ذکر کرده است.[2]

2 . ابن شهرآشوب(ره) ایشان را از جمله افرادی دانسته است که در روز عاشورا و در حمله نخست دشمن به شهادت رسیدند. [3]

3 . در زیاراتی چون زیارت ناحیه مقدسه و زیارت امام حسین(ع) در نیمه شعبان، بر ایشان درود فرستاده شده است: «السَّلَامُ عَلَى کِنَانَةَ بْنِ‏ عَتِیقٍ‏».[4]

4 . البته در برخی منابع متأخر، توضیحات بیشتری در مورد ایشان ارائه شده است که باید در مورد استناد آن به منابع معتبر بررسی بیشتری به عمل آید. از جمله اینکه نام کامل ایشان، «کنانة بن عتیق بن معاویة بن صامت» بوده و او همراه پدرش در زمان پیامبر اسلام(ص)‌ در جنگ احد حضور داشت و بعدها از بزرگان و عابدان و قاریان شهر کوفه به شمار می‌رفت.[5] در صورت مستند بودن این گزارش‌ها باید ایشان هنگام شهادت فردی سالمند بوده باشد.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 104، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[3]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[4]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 494، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق؛ ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج 2، ص 714، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[5]. الحائری الشیرازی‏، السید عبد المجید الحسینی، ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 397، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.