زندگی‌نامه عبدالله بن یزید بن ثبیط (یکی از شهیدان کربلا) را بیان نمایید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالله بن یزید بن ثبیط که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید،[1] عبدالله بن یزید بن ثبیط، عبدی[2] بصری[3] بود.[4] نام پدر وی یزید بن ثبیط[5] (نبیط)[6] و یا زید بن ثبیت قیسی و یا زید بن ثبیط قیسی است.[7]

به دنبال نامه‌ی امام حسین(ع) به مردم بصره، جمعى از شیعیان در منزل ماریه بنت سعد از قبیله عبدالقیس - که خانه‌اش مرکزی براى مشورت‌ها و گفت‌وگوهاى شیعیان بود - گرد هم آمدند و  عبدالله بن یزید هم یکی از حاضران در آن جلسه بود. آن‌جا بود که عبدالله به همراه پدر و برادرش عبیدالله تصمیم گرفتند که به سپاه امام حسین(ع) بپیوندند و به دنبال این تصمیم به سمت حضرتشان حرکت نمود و در منطقه‌ی ابطح به ایشان پیوستند.[8]

روز عاشورا آنان در رکاب امام(ع) جنگیدند و عبدالله به همراه پدر و برادرش به شهادت رسیدند.[9] بر اساس برخی از گزارش‌ها او از کسانی بود که در حمله‌ی اول به شهادت رسید.[10]

برادرش عامر بن یزید در رثای برادر و پدرش، این‌گونه سروده است:

«وَ ابْکی‌ یزیدَ مُجَدَّلَاً وَ ابْنَیهِ فی‌ حَرِّ الْهَجیرِ

مُتَزَمِّلینَ دِماؤَهُمْ تَجری‌ عَلی‌ لَبَبِ النُحوُرِ

یا لَهْفَ نَفْسی‌ لَمْ تَفُزْ مَعَهُمْ بِجَنَّاتٍ وَ حُورٍ»؛[11]

و بر یزید(بن ثبیط عبدی‌) و دو پسرش(عبدالله و عبیدالله‌) که در گرمای نیم‌روز بر زمین فتاده‌‌اند گریه کن! آنان در جامه‌های آغشته به خون گلویشان، پیچیده شدند! افسوس بر نفس من! که همراهشان نتوانست به باغ‌های بهشتی و حوریان دست یابد».

در زیارت ناحیه‌ی مقدسه این‌گونه از وی و پدر و برادرش تجلیل شده است: «السَّلامُ‏ عَلى‏ عَبْدِ اللَّهِ‏ وَ عُبَیدِ اللَّهِ‏ ابْنَی‏ یزِید بْنِ ثُبَیت‏ الْقَیسِی».[12]

در نقل‌های دیگری از این زیارت، نام‌های مشابهی وجود دارد که احتمال یکی بودن آنها با شهید مورد نظر وجود دارد:

الف) «السَّلَامُ عَلَى عَبْدِ اللَّهِ وَ عُبَیدِ اللَّهِ‏ ابْنَی زَیدِ بْنِ ثبیط [ثُبَیتٍ‏] الْقَیسِی‏»،[13] که نام پدر به جای «یزید»، «زید» اعلام شده است.

ب) «السَّلَامُ عَلَى بَدْرِ بْنِ رَقِیطٍ وَ ابْنَیهِ عَبْدِ اللَّهِ وَ عُبَیدِ اللَّه‏»،[14] که نام پدر و پدربزرگ این شهید به جای «یزید بن ثبیط»، «بدر بن رقیط» اعلام شده است.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. ابن صباغ مالکى، الفصول المهمة فی معرفة الأئمة ع‏، ج 2، ص 1280، قم، دار الحدیث‏، چاپ اول، 1422ق‏.

[3]. همان.

[4]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[5]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 153، قم، آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[6]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 354، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[7]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج 2، ص 576، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[8]. تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، ج ‏5، ص 353 – 354.

[9]. همان.

[10]. مناقب آل أبی طالب ع، ج‏4، ص 113.

[11]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 190، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.

[12]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، گردآورنده، آخوندی، محمد، ج 3، ص 78، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1367ش.

[13]. همان، ج ‏2، ص 576.

[14]. شیخ مفید، محمّد بن محمد بن نعمان، کتاب المزار، محقق، مصحح، ابطحی،‌ سید محمد باقر، ص 152، قم، کنگره جهانی هزاره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.