وقتی کفالت فرزند کتبی و محضری به مادر سپرده می شود، ازدواج او چه حکمی دارد؟
پرسش
1- میخواستم بدونم وقتی کفالت فرزند کتبی و محضری به مادر سپرده میشود ازدواج او چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

پاسخ مراجع تقلید به این شرح است:

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

بنابراحتیاط واجب در ازدواج با دختر باکره -هرچند در فرض سؤال- اجازه پدر یا جدّ پدرى او لازم است و بدون آن بنابراحتیاط عقد صحیح ‏نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

ازدواج دختر باکره بدون اذن پدر جایز نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

واگذاری کفالت تاثیری در مسئله اذن لازم برای ازدواج دختر باکره ندارد یعنی باید اذن را از پدر یا جدّ پدری بگیرند.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

اگر کفالت از سوی حاکم شرع یا محکمه حکومت اسلامی به مادر سپرده شده، و در آن اختیاری برای مادر نسبت به ازدواج فرزند در نظر گرفته شده باشد، در محدوده آن مادر حق دارد و در غیر این صورت، ازدواج فرزند نیازی به اذن یا نظر مادر به لحاظ شرعی ندارد. هر چند اذیت کردن وی جایز نیست و باید با رعایت اخلاق عمل شود.

ازدواج پسر مشروط به اجازه والدین نیست و در دختر رشیده باکره هر چند احتیاط اقتضا می کند، از پدر اجازه گرفته شود، ولی این اجازه شرط صحت ازدواج نیست. و در دختر غیر رشیده بدون اذن پدر ازدواج باطل است و در هر حال نباید پدر و مادر را اذیت کرد و رعایت اخلاق در این امر لازم است.