آیا دختر رشیده بالغه را می توان بدون اذن پدر دختر،عقد کرد؟
پرسش
با تشکر از جواب های کارگشای شما در سوال های قبلی من، می خواستم از شما بپرسم منظور از شرط رشیده بودن دختر در ازدواج موقت چیست؟ و آیا می شود دختری را که فارغ التحصیل رشته ی مهندسی است و از لحاظ عقلی نیز در سطح نسبتاً بالایی است ونسبت به اوضاع خود و جامعه نیز آگاه است و من هم از نظر او چه شرعا و چه عرفا و چه از نظر سنی شخص مناسبی هستم.آیا می توانم او را بدون اذن پدرش به صیغه خود در آورم؟لازم به ذکر است که قصد از انجام این کار نه به خاطر نزدیکی جنسی است و نه به خاطردست زدن به هم دیگر و نه بخاطر گفتن حرفهای تحریک آمیز است. بلکه فقط به خاطر اینه که همدیگر را دوست داریم و خدایمان را بیشتر دوست داریم. و نمی خواهیم که تا ازدواج دائم مان به خاطر ارتباط اس ام اسی و تلفنی که داریم باعث ناراحتی خدا بشویم. برادر خوبم خواهشاً یک بار دیگر هم، علمتان را در اختیار ما بذارید. (مرجع تقلیدم آیت الله بهجت هستند.(
پاسخ اجمالی

سلام و با تشکر از مکاتبه شما با این سایت. در تعاریف فقهی به دختری رشیده گفته می شود که منفعت و مصلحت زندگى خویش را به خوبى تشخیص دهد و در امر ازدواج تنها تحت تأثیر غریزه جنسى و عاطفه خود قرار نگیرد. این امر در اشخاص مختلف تفاوت پیدا مى‏کند و امکان ندارد سن خاص ( یا مدرک تحصیلی معینی) را براى آنان تعیین کرد.[1]

طبق نظر آیت الله بهجت، که فرموده اند: "بنابر احتیاط، تکلیفاً؛ اجازه شرط است"[2] اجازه پدر، برای دختر رشیده، لازم است. پس سعی کنید جهت ارتباط های آینده، هر چه زودتر عقد ازدواج تان را بر گزار کنید. ان شاء الله در پرتوی عنایات خداوند همیشه موفق و مؤید و در راه جلب رضایت او، کامیاب و پیروز باشید.

[1]  توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 458؛ دفتر همه مراجع، (به نقل از نرم افزار پرسمان).

[2] توضیح المسائل مراجع , ج 2 ص 458 مسئلهء 2376.