آیا امام حسین(ع) در روز عاشورا دستان بریده شده ابوالفضل عباس(ع) را بوسید؟
پرسش
آیا صحت دارد ‌که سیدالشهداء(ع) در روز عاشورا دستان قلم شده حضرت عباس(ع) را بوسید؟
پاسخ اجمالی

به آنچه در پرسش آمده، از دو منظر می‌توان پرداخت:

  1. آیا صحیح است امام حسین(ع) که ولی خدا و امام معصوم است، دست برادرش ابوالفضل(ع) را که جایگاه پایین‌تری نسبت به حضرتشان دارد ببوسد؟

در پاسخ باید گفت؛ اشکالی در این بوسیدن وجود ندارد؛ چرا که پیامبراسلام(ص) علاوه بر آن‌که دست دخترشان حضرت زهرا(س) را می‌بوسید،[1] بر اساس برخی گزارش‌ها بر دست کارگری که برای امرار معاش خانواده‌اش کار می‌کرد نیز بوسه می‌زد؛[2] از این‌رو نمی‌توان بوسیدن دست‌های ابوالفضل(ع) توسط امام(ع) را منافی با شئونات امامت دانست.

  1. آیا گزارش معتبری وجود دارد که بر اساس آن، امام حسین(ع) دستان بریده برادرشان را بوسیده باشد؟

اگرچه بوسه‌زدن بر بدن یک برادر شهید، امری طبیعی بوده و دور از انتظار نیست، اما برخلاف آنچه در برخی منابع متأخر و برخی سایت‌ها مطرح می‌شود که امام(ع) بر دستان بریده شده برادرش بوسه ‌زد، این رخداد را با این جزئیات در منابع معتبر مشاهده نکردیم. در صورت دست‌یابی به گزارش معتبر در این زمینه، این پاسخ را ویرایش خواهیم کرد.

[1]. طوسی، محمد بن الحسن‏، امالی، ص 400، قم، دار الثقافة، چاپ اول، 1414ق؛ «بررسی احادیث بوسیدن دست کارگر و حضرت فاطمه(س) توسط پیامبر(ص)»، 87887.

[2]. خطیب بغدادی، أحمد بن علی، تاریخ بغداد، ج ‏7، ص 353 – 354، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، 1417ق.