آیا امام کاظم(ع) فرزندی به نام «علاء الدین حسین» و یا «حسین» داشته‌اند؟
پرسش
در مورد زندگی‌نامه حسین بن موسی بن جعفر(ع) توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش‌های فراوانی که وجود دارد، یکی از فرزندان امام کاظم(ع)، حسین نام دارد که به حسین بن موسی علوی،[1] و مفقود[2] نیز شهرت دارد.[3] مادرش ام ولدی بود[4] که در منابع به نامش اشاره نشده؛ اما احادیثی از او نقل شده است[5] که نشان از جایگاه ویژه او دارد.

خود حسین نیز از راویان بوده و علاوه بر مادرش،[6] از پدرش امام کاظم(ع)،[7] برادرش امام رضا(ع)[8] و عمویش علی بن جعفر(ع)[9] حدیث نقل کرده است.

حسین از اصحاب امام رضا(ع)[10] و امام جواد(ع) به شمار می‌آمد.[11] وی در هنگام دفاع از برادرزاده‌اش عقاید خود را در مورد امامت را اظهار نمود. حسین گفت: من خدمت حضرت جواد(ع) در مدینه بودم. مرد عربی با اشاره به امام جواد(ع) نام ایشان را پرسید و پاسخ شنید که ایشان وصی پیامبر(ص) می‌باشند. مرد عرب گفت: سبحان اللَّه! رسول خدا(ص) بیش از دویست و اندی سال است که از دنیا رفته است. پس چگونه او می‌تواند وصی حضرتشان باشد؟! حسین گفت: ایشان وصی علی بن موسی(ع) است که آن‌جناب وصی موسی بن جعفر(ع) و ایشان وصی جعفر بن محمد(ع) و جعفر وصی محمد بن علی(ع) و آن سرور، وصی علی بن الحسین(ع) و ایشان، وصی حسین بن علی(ع) و آن‌جناب وصی حسن بن علی(ع) و حسن نیز وصی علی بن ابی‌طالب(ع) است که ایشان وصی (اول) پیامبر(ص) است.[12]

ارادت وی نسبت به امام جواد(ع) تا اندازه‌ای بود که وقتی از حضرتشان پرسیدند: کدام یک از عموهایت بیشتر به تو نیکی می‌کند؟ امام(ع) فرمود: حسین بن موسی! امام رضا(ع) نیز کلام فرزندش را مورد تأیید قرار داد.[13]

حسین دارای چند فرزند به نام محمد، عبداللّه و عبید اللّه بود.[14]

اهالی طبس ادعا می‌کنند که حسین در این شهر به خاک سپرده شده است؛[15] اما برخی معتقدند که وی در شیراز به خاک سپرده شده است.[16]

در منابع کهن، لقب علاء الدین را برای این فرزند امام هفتم(ع) نیافتیم و تنها در برخی منابع متأخر، چنین لقبی را برای ایشان در نظر گرفته‌اند.[17]

البته در صورتی که به منبع جدیدی در این زمینه برخورد کردیم، این پرسش را ویرایش خواهیم کرد.

[1]. شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا(ع)، محقق، مصحح، لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 208، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ق.

[2]. مروزی ازوارقانی، سید عز الدین قاضی، الفخری فی أنساب الطالبیین‏، ص 21، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، چاپ اول، 1409ق.

[3]. ابن حزم اندلسی‏، ابو محمد علی بن احمد، جمهرة انساب العرب‏، ص 65، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اوّل‏، 1418ق؛ ابن عنبه حسنی، سید احمد بن علی، عمدة الطالب فی أنساب آل أبی طالب‏، ص 178، قم، انصاریان، 1417ق.

[4]. بن صوفی نسابه‏، المجدی فی أنساب الطالبیین‏، ص 299، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، چاپ دوم، 1422ق.

[5]. حمیری، عبد الله بن جعفر، قرب الإسناد، ص 331، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1413ق.331؛ شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 1، ص 365، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[6]. قرب الإسناد، ص 331؛ شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 1، ص 365، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[7]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 22، ص 489، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[8]. شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 16، ص 334، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1409ق.

[9]. شیخ طوسی، محمد بن حسن‏، الامالی، ص 355، قم، دار الثقافة، چاپ اول، 1414ق؛ ر. ک: «زندگی‌نامه علی بن جعفر عریضی»، 125192.

[10]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 323، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.

[11]. ابن طاووس، علی بن موسی، سعد السعود للنفوس منضود، ص 236، قم، دار الذخائر، چاپ اول، بی‌تا؛ بحار الانوار، ج ‏47، ص 264.

[12]. کشی، محمد بن عمر، اختیار معرفة الرجال، محقق، مصحح، شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصطفوی، حسن،‏ ص 429، مؤسسه نشر دانشگاه مشهد، چاپ اول، 1409ق.

[13]. قرب الإسناد، ص 378.

[14]. جمهرة انساب العرب‏، ص 65.

[15]. فخر رازی، محمد بن عمر، الشجرة المبارکة فی أنساب الطالبیة، ص 113، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، چاپ دوم، 1419ق.

[16]. آل بحر العلوم الطباطبائی، السید جعفر، تحفة العالم فی شرح خطبة المعالم، ملحق به بحار الانوار، ج 48، ص 312.

[17]. همان.