اگر پدری استفاده از اینترنت را در منزل منع کند؛ اما فرزندش آن‌را نادیده گرفته و فایل‌هایی را دانلود کند، آیا کار حرامی را انجام داده است؟!
پرسش
پدرم مدتی قبل مرا از استفاده از اینترنت منزل در ساعات مشخصی نهی کرد؛ اما من وقتی اینترنت روشن بود به حرف او عمل نکرده و استفاده کردم و تعدادی فایل دانلود کردم. اگر این موضوع را به او بگویم تبعات بدی خواهد داشت. آیا حقی بر من است؟ اگر این‌گونه است، چگونه بدون این‌که به او بگویم، جبران کنم؟ آیا در این مورد پدرم مالک فایل‌های دانلود شده است و باید آنها را به او بدهم؟ البته پول اینترنت مصرفی را به او برگردانده‌‌ام؛ اما نگفتم به خاطر چه چیزی است.
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، این کار گناه بوده و باید از آن توبه نمود، ولی مالک فایل‌ها خود فرزند است و اگر محتوای نامشروعی نداشته باشد، استفاده از آنها جایز است. همچنین در این‌‌باره پرداخت هزینه اینترنت کافی بوده و نیازی به اطلاع یافتن پدر نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال فایل‌ها متعلق به شما است و چون رضایت پدر برای شما معلوم نیست، از کاری که انجام داده‌اید باید توبه کنید و جبران هزینه اینترنت مصرفی لازم بوده و کفایت می‌کند و اطلاع دادن به ایشان واجب نیست.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

بیش از این چیزى بر شما نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال وظیفه‌ای ندارید.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

عمل شما حرام بوده است، اما مالک فایل‌های دانلود شده می‌باشید و چون پول را داده‌اید ضامن نیستید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، اگر با رعایت موازین شرعی فایل‌ها را دانلود کرده‌اید، خودتان مالک آنها هستید و تصرف در آنها مانعی ندارد. در صورتی که بیان نافرمانی‌هایی که انجام داده‌اید موجب مفسده و ناراحتی است، با اعمال آینده خود مانند اطاعت، حفظ احترام و رسیدگی به پدر، تخلّف و کوتاهی خود را در حق ایشان جبران نمایید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

اگر بداند نارضایتی پدر تنها نسبت به استفاده از اصل اینترنت بوده، ولی نسبت به مصرف حجم آن رضایت داشته، معصیت کرده و باید توبه نماید و حلالیت نیز بطلبد، ولی نسبت به مقداری از حجم که استفاده کرده، ضامن نیست در غیر این صورت علاوه بر موارد مذکور ضامن قیمت حجم مصرفی نیز می‌باشد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.