آیا وجود اسامی ائمه(ع) و نقش‌های حرم آنها بر مُهر نماز، اشکال دارد؟
پرسش
در مورد اسامی ائمه(ع) بر مهر نماز توضیح دهید. آیا وجود اسامی ائمه(ع) و نقش‌های حرم آنها بر مهر اشکال ندارد؟!
پاسخ اجمالی

خاک و گل خشک شده از چیزهایی است می‌توان در نماز بر آنها سجده کرد،[1] که جهت سهولت در استفاده، آن‌را به شکل مُهرهای امروزی عرضه می‌کنند. و گاهی برای زیبایی این مُهرها، به نقش‌هایی از اسامی خدای متعال و معصومین(ع) و یا حرم ائمه تزیین می‌شوند.
درباره این مسئله باید گفت؛ اصل این کار اشکال شرعی ندارد، ولی با توجه به این‌که ممکن است بعضى از مغرضین و مخالفین که همواره در مقام افتراء و تهمت به شیعه هستند - بگویند که شیعیان بر گنبد و حرم، سجده مى‏کنند- بهتر است که از این عمل خودداری شود و مُهر بدون نقش و نوشته تهیّه شود.[2]
ضمن این‌که بر فرض وجود چنین اسامی بر روی مُهر نماز، باید احترام آن‌را حفظ کرده و بدون طهارت (وضو و غسل) آن‌را لمس ننمود.[3]
ضمنا پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این سؤال، به شرح ذیل است:
وجود اسامی امامان معصوم علیهم اسلام بر مهر نماز اشکالی ندارد، هر چند بهتر است از آن اجتناب شود و اگر موجب تصورات باطل گردد، مثلاً کسی گمان کند که امامان معصوم علیهم اسلام مورد عبادت هستند، استفاده از آن حرام و مبطل نماز است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه، ر .ک: 11195 ( وجود مانع بین مهر و پیشانی ).
[2]. ر. ک: گلپایگانی، محمد رضا، مجمع السائل،ج1، ص 175، قم، دارالقرآن الکریم، 1409ق، با تصرف.
[3]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه، ر .ک: نمایه 23010 ( تماس بدن با اذکار روی انگشتر ).