آیا اسلام در مورد تند خوانی نظری دارد؟ لطفا این را هم بگوئید که اسلام در چه نوع مطالبی موافق تند خوانی است؟
پرسش
سلام علیکم؛ با تشکر از شما و همکارانتان می خواستم نظر اسلام را در مورد تند خوانی بپرسم. لطفا این را هم بگوئید که اسلام در چه نوع مطالبی موافق تند خوانی است (مثلا فقط رمان یا...). لطفا دلیل خود را نیز بیان کنید.
پاسخ اجمالی

تند خوانی، یا کند خوانی بستگی به شخص مطالعه کننده دارد. در آموزه های دینی چیزی در این مورد نیامده است، آنچه را که در رابطه با تلاوت قرآن آمده است این است که قرآن را شمرده و واضح بخوانید: "وَ رتّلِ القُرآنَ تَرتیلاً"؛[1] و قرآن را شمرده و روشن بخوان. از امام (ع) در معنای این آیه آمده است که قرآن را نه چندان تند بخوان مانند شعر، و نه چنان پراکنده مانند ریگ.[2]

همچنین در روایت آمده است، امام رضا (ع) هر سه‏ روز یک ختم‏ قرآن‏ انجام می داد، و می فرمود: اگر بخواهم در کمتر از سه روز هم می توانم یک قرآن ختم کنم، امّا هنگامى که به آیات شریفه می رسم، تفکر و تدبّر می کنم که این آیه در چه موضوعى فرود آمده و در چه وقتى نازل شده است، و لذا قرآن را در هر سه روز یک دور قرائت می کنم.[3]

بنابر این، نحوه مطالعه یک مطلب بستگی به خود مطالعه کننده و متن مورد مطالعه دارد. برخی می توانند با مطالعه سریع، مفاهیم و مقصود نوشته را به خوبی دریابند و برخی دیگر با کند خوانی. لذا آنچه در این باره مهم است، تأمل و تفکر هنگام مطالعه و دریافت درست مطالب است.

این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] مزمل، 4.

[2] کلینی، کافی، ج 2، ص 614، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1365ش.

[3]. طبرسى‏، إعلام الورى بأعلام الهدى‏، ص 327، نشر اسلامیه، تهران، چاپ سوم، 1390ق.