من مسئول یک غرفه در فروشگاهی هستم. طبق دستور العمل فروشگاه، مبلغ نیم درصد از فروش را جهت کسری غرفه در نظر گرفته‌اند که پایان هر سال محاسبه می‌شود. سال گذشته غرفه‌ی من در وسط سال بیش از نیم درصد کسری آورد که مجبور به پرداخت همه آن شدم. ولی تا پایان سال کسری نداشتم، آیا من می‌توانم مبلغی را از آن نیم درصد برداشت نمایم؟
پرسش
اینجانب کارمند در سازمانی هستم که یکی از زیر مجموعه‌های آن فروشگاه‌هایی می‌باشد و من در یکی از این فروشگاه‌ها مسئول غرفه مواد غذایی هستم. از آنجایی که طبق دستور العمل سازمان، مبلغ نیم درصد از فروش را جهت کسری غرفه که شامل دزدی، ورشکستگی و غیره است را در نظر گرفته‌اند، پایان هر سال باید محاسبه شود که چنانچه کسری این غرفه از مبلغ نیم درصد در نظر گرفته شده بیشتر باشد غرفه‌دار که اینجانب هستم موظف به پرداخت یکجا می‌باشم و در صورت عدم پرداخت، راهیِ دادگاه شده و متعاقباً زندان و دیگر مجازاتها. اکنون سؤال من این است که سال گذشته غرفه من در وسط سال مبلغ 1200000 تومان کسری آورد که از من مبلغ مذکور را یکجا گرفتند و در پایان سال غرفه من هیچ کسری نداشت ولی مبلغی را بابت نیم در صد به اینجانب پرداخت نکردند، آیا من می‌توانم حق قانونی خودم را برداشت نمایم؟ ضمناً با وجود شکایات متعدد، هیچ مرجعی از سازمان موارد را پیگیری نمی‌کند.
پاسخ اجمالی
اگر بر اساس مقررات و قرارداد بین شما و آن سازمان، تا نیم درصد از کسری فروش، چشم پوشی می‌شود (بدون آنکه حق غرفه دار باشد)، نمی‌توان چیزی برداشت کرد و باید به مقتضای مقررات آن مرکز عمل شود، اما اگر این قرارداد، حقی برای شما ایجاد کرده که از طرق قانونی قابل استحصال نیست، بر اساس برخی نظرات، از لحاظ شرعی می­توانید حق خود را برداشت کنید، اما هرگونه پیامدهای قانونی بر عهده شما خواهد بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال این کار جایز نیست و در هر حال برای تقاص حقوق خودتان باید از طریق مجاری قانونی اقدام نمایید.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال، باید به مقتضای مقررات آن مرکز عمل شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
1. اگر بر اساس قرارداد بین شما و آن سازمان و آیین‌نامه‌های ملحق به آن قرارداد، تا نیم درصد از کسری فروش چشم پوشی می‌شود بدون آنکه حق غرفه دار باشد، شما حقی ندارید؛ و نمی‌توانید چیزی برداشت کنید.
2.  اگر بر اساس همان مقررات این نیم درصد حقی برای غرفه دار باشد به گونه‌ای که در صورت عدم کسری، باید به عنوان حقوق به وی پرداخت شود، می‌توانید این مبلغ را مطالبه کنید.
3.  در فرض دوم برای استیفای این حق خود بنابر احتیاط واجب باید ابتدا به قانون (دادگاه و مراجع ذی صلاح) مراجعه کنید؛ ولی اگر نمی‌تواند حقوق خود را از راه قانونی دریافت کنید؛ یعنی نمی‌توانید به دادگاه مراجعه کنید و یا امکان اثبات حق خود را در دادگاه ندارید، می‌توانید معادل این حق را از اموال متعلق به آن سازمان بردارید. البته در صورت برداشت  شما و اطلاع سازمان و اقدام علیه شما باید برای نجات از تبعات قانونی آن، حق خود را اثبات کنید.
 4. در صورتی که بعد از مراجعه به قانون، حکم به ضرر شما صادر شد، دیگر  تقاص (برداشت حق خود از اموال آن سازمان) جایز نیست.   لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.