قصد جدایی از همسر موقت ( 99 ساله) را دارم. آیا باید همه مهریه را به او بدهم؟
پرسش
پسری هستم مجرد و 28 ساله؛ مدت یک سال با زنی مطلقه و 40 ساله دارای 2 فرزند، صیغه کرده‌ام. البته صیغه‌نامه‌ی محضری 99 ساله داریم که در آن مهریه 30 عدد سکه معین شده است. الان تصمیم به ازدواج با دختر عمه‌ی خود دارم. و می‌خواهم از این زن جدا شوم. ولی او مانع می‌شود و می گوید از تو جدا نمی‌شوم. مهریه‌ی خود را می‌خواهد. آیا به این زن مهریه‌ی کامل « 30 عدد سکه» تعلق می‌گیرد؟ ضمناٌ در زمان ثبت صیغه افسردگی شدید داشتم که باعث شد به این کار تن دهم. چکار کنم؟
پاسخ اجمالی

اکثر مراجع می‌گویند: چنانچه شما با آن خانم هم‌بستری داشته و آمیزش نموده‌اید، باید تمام مهریه را بپردازید. اما برخی[1] از فقها صیغه‌های موقت طولانی مدت (مانند صیغه 99 ساله) را صحیح نمی‌دانند و در فرض سؤال، فقط مهرالمثل را بر عهده‌ی شما می‌دانند. یعنی باید دید مهریه‌ی چنین زنانی در ازدواجهای مشابه، عرفا چه مقدار است و همان مقدار را به زن بپردازد. ضمن اینکه برخی[2] نیز صیغه 99 ساله را نوعی صیغه دائم دانسته و در مورد مورد سؤال گفته اند چنین فردی علاوه بر پرداخت مهریه، جهت جدایی باید صیغه طلاق بخواند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

در فرض مرقوم، تمام مهریه را باید بپردازید.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

صیغه 99ساله باطل است و همسر شما بیش از مهرالمثل مستحق نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

چون شما قصد جدایی دارید باید تمام مهریه را بپردازید در ضمن چون نود و نه ساله بوده باید صیغه طلاق نیز جاری کنید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال که شما خواهان جدایی هستید اگر نزدیکی انجام شده تمام مهریه و اگر نزدیکی انجام نشده نصف مهریه را باید پرداخت نمایید و اگر از ایشان خواستید  جدا شوید بقیه مدت را به ایشان ببخشید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):

در صورت دخول لازم است مهریه به صورت کامل پرداخت شود در غیر این صورت پرداخت نصف مهریه لازم است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

تمام مهریه با اولین نزدیکی الزامی می شود. بهتر است با درایت و صبر به توافق برسید و الا می توانید باقیمانده مدت را ببخشید و در صورت عم رضایت همسر باید تمام مهریه را بپردازید.

 لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله سیستانی.

[2]. آیت الله مکارم شیرازی.

[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.